19.6.2023. 11:48
0
Britanski ambasador u BiH se pravdao nakon nespretne izjave o žrtvama ratnih silovanja u Foči
Nakon što je jučer objavio prilično nespretnu izjavu na Twitteru o žrtvama ratnih silovanja u Foči, britanski ambasador u BiH Julian Reilly se danas pravdao.

“Moj jučerašnji komentar o pomirenju je usmjeren na potrebu za širom promjenom u društvu, u svrhu podrške budućnosti BiH. Već godinama Velika Britanija i praktično podržava preživjele seksualnog nasilja u konfliktu, u BiH i svijetu. Kao i uvijek, ponosno smo, rame uz rame stajali sa preživjelima”, naveo je Reilly u današnjoj izjavi.


Podsjetimo, on je jučer prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu u Foči. Nakon boravka u ovom bh. mjestu oglasio se na Twitteru sljedećom izjavom.

“Danas se sjećamo žrtava i preživjelih ratnih zločina u Foči, posebno žrtava seksualnog nasilja. Naše misli su s njima i njihovim porodicama. Pomirenje je važno u post-konfliktnim društvima, poput BiH, kako bi im se pomoglo da ponovo uspostave i održe mir”.


Mnogima je u toj izjavi zasmetalo što je Reilly doveo pojam pomirenja u kontekst sa žrtvama ratnih silovanja, pa je britanski ambasador bio izložen nizu kritika.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.