21.6.2023. 14:43
0
Plenković: Vijeće ministara BiH pokazalo funkcionalnost
Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković komentirao je jučer održani zajednički sastanak Vlade RH s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, najavio je svoj posjet Subotici i sastanak sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te iznio pozitivne ekonomske pokazatelje za hrvatsku ekonomiju.

Podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković jučer održanu zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH, a riječ je o drugoj sjednici u dva mandata ove vlade, ocijenio je jako dobrom i konstruktivnom, pri čemu se zahvalio predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH i svim članovima Vijeća na posjeti Hrvatskoj te na preko 30 uspješno raspravljenih tačaka dnevnog reda.

„Potvrda snažne podrške Hrvatske Bosni i Hercegovini kao susjednoj i prijateljskoj zemlji na njenom putu prema Evropskoj uniji, na reformskim procesima koje predvodi novoformirano Vijeće ministara, prije šest mjeseci, koje je pokazalo funkcionalnost i učinkovitost i u broju sjednica i u broju tačaka koje su stavljene na dnevni red, naravno i prijedlogom proračuna i svih ključnih akata. Želimo da ovaj sastanak služi kao poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja i unapređenje suradnje i odnosa na svim područjima između dvije zemlje“, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je dodao kako je Hrvatska jučer pokrenula proces predsjedanja Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju koji je održan uz prisustvo bh. ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Posjet Subotici

U uvodnom obraćanju Plenković je najavio svoju i posjetu troje ministara Republici Srbiji, Subotici, u petak 23. juna, gdje ide na poziv tamošnje predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova. Povod je otvorenje Hrvatske kuće u Subotici čiju je izgradnju u potpunosti financirala Hrvatska vlada.

„Na taj način ćemo poslati poruku ohrabrenja hrvatskoj manjini koja živi u Srbiji, a tom prigodom planiran je i susret s premijerkom Srbije, gospođom Anom Brnabić. Razgovarat ćemo o svim pitanjima i odnosima između dvije zemlje“, zaključio je Plenković.

Rekordan početak turističke sezone i najniža stopa nezaposlenosti od 1989.
Predsjednik Vlade Hrvatske osvrnuo se i na tok ovogodišnje turističke sezone, te iznio podatak da se do jučer bilježi 5,6 miliona dolazaka i 20,4 miliona noćenja, što je za 17, odnosno 11 posto više nego prošle godine.

Riječ je o turističkom prometu koji je veći za šest posto u odnosu na za Hrvatsku rekordnu 2019. godinu.

„Obistinjuje se da će ova turistička sezona nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor biti najjača po dolascima i noćenjima, ali i po prihodima. Zabilježen je porast prometa u zračnim lukama, dok je promet na hrvatskim autocestama povećan za 13 posto, a naplata cestarina za 10 posto”, rekao je.

Plenković je iznio i danas objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je broj ukupno zaposlenih u Hrvatskoj u maju dosegnuo 1,635.000 ljudi, što je 1,7 posto više mjesec ranije, a 2,7 posto više nego u svibnju 2022. godine. Stopa neregistrirane nezaposlenosti pala je na 5,6 posto, što je najniža stopa nezaposlenosti od 1989. godine.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.