22.6.2023. 11:53
0
Nakon najave protesta roditelja: Vlada FBiH obećala pomoć za djecu oboljelu od cistične fibroze
FOTO: VLADA FBIH
Vlada Federacije BiH se na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu upoznala sa usmenom informacijom Federalnog ministarstva zdravstva o sastanku održanom sa Udruženjem roditelja djece oboljele od cistične fibroze.

Nakon rasprave su doneseni i određeni zaključci s ciljem pronalaska rješenja za liječenje djece oboljele od ove teške i rijetke bolesti.

“Kako sam i obećao na sastanku sa predstavnicima Udruženja roditelja djece oboljele od cistične fibroze, jučer sam Vladu detaljno informirao o ovom pitanju. Vlada se uključila u rješavanje, i siguran sam da ćemo već na narednoj sjednici imati konkretnije zaključke i zaduženja, te da će ovo pitanje biti na najbolji i najbrži mogući način riješeno. Mi apsolutno razumijemo i podržavamo roditelje u njihovoj borbi da svojoj djeci osiguraju prijeko neophodni lijek. Svjesni smo da se radi o teškoj i rijetkoj bolesti. Opredjeljenje svih članova Vlade, kao i Federalnog ministarstva zdravstva jeste da pronađemo sistemska rješenja i za ovo pitanje, ali i kada je riječ generalno o rijetkim bolestima da pomognemo svima kojima je to potrebno. Imali smo već jučer nekoliko konkretnih prijedloga na sjednici Vlade i vodimo intenzivnu komunikaciju sa nadležnim zavodima i insitucijama kako bismo lijek za cističnu fibrozu što prije učinili dostupnim ovoj djeci”, rekao je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Tokom jučerašnje rasprave na sjednici je istaknuto opredjeljenje Vlade Federacije da udruženju, roditeljima i djeci budu partneri u pronalasku rješenja za liječenje. Vlada je dala punu podršku Federalnom ministarstvu zdravstva u nastojanjima pronalaska rješenja za liječenje djece oboljele od ove teške i rijetke bolesti.

Također, Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo zdravstva da za narednu sjednicu dostavi kompletnu informaciju sa svim podacima i prijedlozima rješenja kako bi se na sistemski način pristupilo rješavanju pitanja liječenja djece oboljele od cistične fibroze.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.