23.6.2023. 18:05
0
Delegacija EU: Zaštititi integritet Ustavnog suda BiH i hitno raditi na rješenjima kojima će se očuvati funkcionalnost institucija
Odluka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU donesena je uz razumijevanje da se preduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u BiH, povodom prijetnji ustavnom poretku i vladavini prava u našoj državi.

"Integritet Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv.

Nedavno izjašnjavanje NSRs da se onemogući objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Rs je neustavno i pravno neutemeljeno.

Svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Republici srpskoj bi jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen.

EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju sudije na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad.

Potrebno je hitno raditi na rješenjima kojima će se očuvati funkcionalnost institucija", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.