30.6.2023. 12:21
2
Reis Kavazović o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: Ako ovo nastavi, posljedice će biti tragične
Nakon što je u Švedskoj ponovo spaljen Kur'an uz dozvolu policije, reagirao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Švedske vlasti su dale dozvolu za ovaj vid protesta objašnjavajući da se radi o slobodi govora. No, reis smatra da sloboda govora ne podrazumijeva apsolutnu slobodu.

“Sloboda govora nije apsolutno pravo i može biti podvrgnuta ograničenjima, posebno kada se koristi za širenje mržnje ili nanošenje štete drugima.

Ta sloboda trebala bi se koristiti za promicanje tolerancije, uvažavanje različitosti i poticanje napretka, a ne za širenje mržnje ili poticanje nasilja”, navodi Kavazović.

On ističe da spaljivanje knjiga u evropskim zemljama, ipak, nije nova pojava.

“Nigdje se tako masovno nisu spaljivale knjige kao na ovom kontinentu. Događalo se to u Španiji pred inkviziciju, u Njemačkoj pred holokaust nad Jevrejima, u Sarajevu u osvit genocida nad muslimanima. Pitamo se jesu li na redu muslimani u Skandinaviji.

Ako se ova mržnja prema muslimanima u Evropi ne zaustavi vjerujem da će posljedice biti tragične. Masovni zločini u Evropi su dio njenog naslijeđa, oni i nastaju na ovaj način, spaljivanjem knjiga, kao uvertira za spaljivanje ljudi”, istakao je Kavazović.


(Admir O.)

Reis
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.