4.7.2023. 19:45
0
Egipat i Turska obnavljaju diplomatske odnose
FOTO: Index.hr
Nakon vojnog udara u Egiptu 2013. godine, Turska i Egipat su se složile da obnove diplomatske odnose, te da će biti otvorene ambasade u ovim državama.

Amr Elhamami će predstavljati Egipat u Ankari, dok je Turska predložila Saliha Mutlu Sena, koji trenutno služi kao otpravnik poslova, za ambasadora u Kairu, prenosi Dnevni Avaz.

Normalni odnosi
- Ovaj korak ima za cilj ponovno uspostavljanje normalnih odnosa između dvije zemlje i pokazuje njihovu međusobnu odlučnost da rade na unapređenju svojih bilateralnih odnosa u najboljem interesu i turskog i egipatskog naroda - navodi se u saopćenju tuskog ministarstva poslova.

Ovaj potez uslijedio je kada su Ankara i Kairo posljednjih godina poduzeli korake da probiju led, počevši od konsultacija između visokih zvaničnika ministarstva vanjskih poslova u Ankari i Kairu 2021. godine.

Regionalne sile
"Kao regionalne sile, Turska i Egipat ne mogu priuštiti da ostanu razdvojeni zbog historijskih, geografskih, kulturnih strateških i vjerskih veza" ,rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na konferenciji za novinare zajedno sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem u Ankari, prenosi Avaz.

Fidan, koji je odigrao značajnu ulogu u oživljavanju zategnutih odnosa između dvije zemlje, mogao bi posjetiti i Egipat u naredna tri mjeseca, kažu diplomatski izvori.

Diplomatski odnosi između Turske i Egipta održavani su na nivou otpravnika poslova s obje strane od egipatskog vojnog udara 2013. godine, kojim je svrgnut pokojni predsjednik Mohammed Morsi.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.