4.7.2023. 21:15
0
Bivšem tuzlanskom ministru policije 10 mjeseci robije: Evo za šta je sve osuđen
FOTO: N1
Bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić je pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Naime, Kantonalni sud u Tuzli je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, prenosi Slobodna Bosna.

Iz Tužilaštva TK su kazali da je on osuđen na spomenutu kaznu zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine.

"On je više puta protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d. direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu”, navedeno je iz Tužilaštva TK, kako prenosi Slobodna Bosna.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom, ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH.


(Elmedina H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.