5.7.2023. 15:11
0
Usklađivanje s evropskim zakonodavstvom: Zastupnici podržali Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama
FOTO: N1
Na današnjoj sjednici prihvaćen je Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, čiji je predlagač bio Vijeće ministara BiH. Isti zakon će morati proći proceduru i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za je glasalo 30 zastupnika, četiri su bila protiv i dva suzdržana.

Zakon je na sjednici predstavio ministar pravde Davor Bunoza, koji je kazao da je riječ o usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom.

Osam temeljnih načela
- Smatram da smo ispunili svih 11 novina, koje su bile potrebne da se usklade s evropskim zakonodavstvom. Potpisano je osam temeljnih načela. Druga novina je proaktivna objava informacija, što podrazumijeva da će se na internet portalima institucija morati objavljivati i ažurirati svi bitni podaci. To su npr. imena zaposlenika, stručna sprema, plaća, sve odluke – kazao je Bunoza i podsjetio da se to do sada rješavalo na način da se morao zahtjevati pristup informacijama, prenosi Dnevni Avaz.

Dodao je i da će se ovim zakonom osnivati i centralni portal javnih informacija, omogućit će se zahtjev za pristup informacijama elektronskim putem, određeni su i rokovi po žalbi i tužbi, jasna je definicija upravnog inspektora.

Zloupotreba i skrivanje podataka
- Moguće je višestruko novčano kažnjavanje onih koji kriju i zloupotrebljavaju dostavljene podatke – rekao je Bunoza.

Podsjetio je i da je jednoglasno ovaj zakon usvojen na Vijeću ministara BiH.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.