5.7.2023. 18:59
0
Dević: Povećanjem cijena za javni prijevoz Vlada KS želi od građana namaknuti novac za posrnuli GRAS
Građani Kantona Sarajevo odlukom Vlade KS od 5. jula plaćaju skuplje korištenje javnog prevoza koje obavljaju GRAS i Centrotrans.

Tako pojedinačna karta umjesto dosadašnjih 1,4 KM košta 1,8 KM, a cijena karte na komercijalnim linijima skuplja je za 0,30 KM te košta 2,30 KM. Ministar saobraćaja Adnan Šteta (Socijaldemokratska partija) u izjavi medijima uvjerava javnost "kako se ne radi se o klasičnom poskupljenju".

- U junu prošle godine nadležna Komisija je detektovala da cijena jedne karte treba biti 2,4 KM. Mi smo tada rekli ne može da poskupi javni prijevoz, čak smo našli sredstva za subvencije i oborili smo cijenu sa 1,6 na 1,4 KM, odnosno sa 1,8 jer je toliko koštala u vozilu. Ona se vraća na 1,8 KM i ona ne košta 2,4 KM - rekao je Šteta.

Pritom je Šteta zaboravio kazati kako je u junu prošle godine litar goriva koštao 3,5 KM pa i više, dok je već mjesecima jeftiniji za najmanje jednu KM. Zašto je Vlada KS odlučila povećati cijene karata u zbiru više od dvadesetak posto, kojim se ekonomskim parametrima vodila donoseći ovaj potez, pokušali smo saznati od Štete, odnosno kantonalnog premijera Nihada Uka (Naša stranka), ali se oni nisu javljali na naše pozive.

U opoziciji smatraju da Vlada KS ovim povećanjem cijena pokušava održavati u životu jedno kantonalno preduzeće.

- Ovim odlukama Vlada KS želi spasiti GRAS koji na mjesečnom nivou proizvodi gubitke. Pet godina ova vlast gazduje nad GRAS-om i nijedan konkretan potez nisu napravili. Znači, puki pokušaj spašavanja GRAS-a, jer suštinski se neće ništa promijeniti, platit će građani KS.

Vlada KS na mjesečnom nivou uplaćuje novac GRAS-u kako bi mogao preživjeti. Radnici ovog javnog preduzeća koji su stekli pravo na penziju ne mogu je ostvariti jer im nisu uplaćivani doprinosi - kaže za Faktor Mahir Dević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini KS.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.