6.7.2023. 14:16
6
Ko je Alisi nudio imunitet i drugo ime: Možda su joj ubice nudile drugi imunitet i državu da ide odavde. Ja sam samo rekao Ziji: "Zijo reci samo ime, ja ću ti zaštiti Alisu"
U Sudu BiH danas su završne riječi iznosile odbrane optuženih u slučaju "Dženan Memić". Alisa Ramić, ranije Mutap, koju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti da je, kao članica organizirane kriminalne grupe, kojom je, prema optužnici, rukovodio njen otac Zijad, prikrivala način stradanja Dženana Memića u februaru 2016. godine, prvi put se danas obratila u sudnici Suda Bosne i Hercegovine.

Nakon što su njeni advokati iznijeli završnu riječ, Ramić je ustala, te na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Staniše Gluhajića, ima li šta dodati na izlaganje advokata, kazala:

- Koliko god zvučalo moguće, nemoguće je šutjeti osam godina - započela je Ramić, a onda opisala šta se dešavalo godinu pred podizanje optužnice protiv nje, njenog oca i drugih optuženih.

- Prvo vam zatvore oca, onda uhapse vas u šestom mjesecu visokorizične trudnoće i smjeste vas u zatvor u Tuzli, koji je muško-ženski zatvor. Na ulazu vam kažu da ste tu da vas slome. Onda vas zbog covid-mjera smjeste u izolaciju, odnosno u samicu, gdje imate samo željezni krevet i dvije kante vode. Kasnije vas prebace u ćeliju, bez podnica i dušeka, za druge u ćeliji ima, za vas nema. Počnete krvariti, odvedu vas u bolnicu, bez odluke Suda u bolnici vas nevoljko pregledaju. Doktor kaže da moram više šetati, u zatvoru imaš jednu do dvije šetnje za 30 dana, jer stražar kaže da neće on da šeta na 40 stepeni. Ponovo tražim ginekološki pregled, ali odobrenje Suda ne stiže. Počinjem dobijati epileptične napade, cimerice primjećuju, tražim pregled neurologa ne dobijam dozvolu... - kazala je Mutap.

Obraćanje je zaključila sljedećim riječima:

- Ali vrhunac nemoći je kada vam nude imunitet, drugo ime, drugu zemlju, oslobađanje oca samo da kažete nešto. Ta nemoć kada nemate šta da kažete ne može se opisati - kazala je Mutap.

Danas su u Sudu BiH pred Apelacionim vijećem završne riječi iznijeli advokati odbrane optuženih.

Time je proces pred tim vijećem okončan, a presuda je najavljena za 21. juli u 11 sati.

U izjavi za Source portal Muriz Memić se još jednom osvrnuo na izjavu Alise Mutap. 

"Možda su joj ubice nudile drugi imunitet i državu da ide odavde, da ne bude svjedok. Nije nikoga imenovala. Meni je najviše zasmetalo da u prvom obraćanju nije spomenula Dženana, već je samo svoju žalopojku opalila, kako je njoj bilo u pritvoru, ne bi li ostavila utisak na Sud. 

Trebalo bi je nazvati pa pitati na koga je mislila. Nikad im ja ništa nisam nudio. Sjećate da sam ja govorio njenom ocu kada je Dženan preselio, "Zijo samo rec ime, ja ću ti zaštiti Alisu.
 Nikad više nisam ništa rekao"

Otkrio je još jedan zanimljiv detalj koji nije iznosio javnosti.

"U februaru 2016. godine Alisa je pokušala pobjeći iz zemlje i vraćena je sa aerodroma. Dalida Burzić je napdala ove iz MUP-a zbog toga što su stavili tu zabranu", kazao je Memić.

"Želim još da dodam i pitam sve, ko plaća njihove advokate, Zijo Mutap ne radi, Alisa ne radi, majka joj ne radi. Ko plaća Kadriju Kolića? Nije Barić Josip toliko moćan da ga plaća, a oni svojim životima ovo brane" kazao je Memić za Source.


 


6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.