6.7.2023. 20:27
0
Dodik ih je "uvalio" u velike probleme: Članovi UO Službenog glasnika RS dobili pismo upozorenja iz OHR-a
FOTO: Ilustracija
Šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz vrši tihi pritisak da se u Službenom glasniku Republike Srpske objave odluke OHR-a, nakon što je Narodna skupština RS 21. juna usvojila izmjene zakona kojima "prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH", otkriva banjalučki portal Capital.

Leon Diaz je uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske u kojem traži da "preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljene odluke visokog predstavnika", prenosi Slobodna Bosna.

Prema saznanjima Capitala, pismo je upućeno generalnom sekretaru Vlade RS Daliboru Paniću, generalnom sekretaru Narodne skupštine RS Boranu Bosančiću i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Branislavu Škobi koji su po funkciji članovi UO Službenog glasnika RS.

"Poštovani, dana 1. jula visoki predstavnik je donio u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Prema članu 3. Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Sekretarijat Vlade RS odgovoran je za objavljivanje zakona i drugih pravnih propisa donesenih o strane visokog predstavnika BiH u Službenom glasniku RS“, navodi se u dopisu šefa pravnog odjela OHR-a.

Obaveze koje su prema Aneksu 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir preuzele strane u sporazumu, navodi se dalje, obuhvataju i odredbu (član IV) prema kojoj će "strane u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem, kao i sa međunarodnim organizacijama i agencijama, kako je predviđeno u članu IX Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, kao i da je "visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja pomenutog Sporazuma o civilnoj implementaciji navedenog Mirovnog ugovora".

"Istoga dana, visoki predstavnik je donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika BiH prema kojoj je neizvršavanje odluka visokog predstavnika krivično djelo. U ime Visokog Predstavnika Vas molim da preduzmete sve potrebne mjere kako bi se ova Odluka što prije objavila u Službenom glasniku Republike Srpske", zaključuje u svom dopisu šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz.


(Elmedina H.)

DodikRSOHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.