12.7.2023. 21:59
0
Prostorije KPZ Miljacka i zvanično ustupljene Ministarstvu pravde i uprave KS
Predstavnici Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Kazneno popravnog zavoda Sarajevo, Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu, održali su jučer sastanak na kojem je zvanično potpisan dokument o ustupanju prostorija KPZ Miljacka Ministarstvu pravde i uprave KS.

Kako je istaknuto ovom prilikom, značaj ovog projekta za pravosuđe Kantona Sarajevo je enormno veliki, kao i početak izgradnje treće faze novog pritvorskog kompleksa na Igmanu.

Radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Kazneno popravnog zavoda "Miljacka" trebali bi početi u septembru ove godine, a njegovom obnovom i prenamjenom riješit će se dugogodišnji problem prostornih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu. Bit će osigurane i dodatne prostorije za sudsku policiju, čime će biti stvoreni bolji uslovi rada i sudova i sudske policije.

Novi prostorni kapaciteti značit će bolje uslove za rad, što će se direktno odraziti na brže rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih predmeta te veću dostupnost i kvalitet rada ovih institucija. Podsjećamo, izgradnja novog pritvorskog kompleksa na Igmanu je u toku, a nakon što bude završen, objekt će u potpunosti riješiti dugogodišnje probleme s prostorom za određivanje mjere pritvora.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk zahvalio se direktoru Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruku Zubčeviću na profesionalnom angažmanu u navedenom projektu, istakavši da se radi o značajnom koraku u reformi pravosuđa, što je i jedna od obaveza BiH na putu za članstvo u Evropskoj uniji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.