13.7.2023. 18:06
0
Admela Hodžić nakon izlaska iz SBiH-a: Nisam bila poslušna, pa sam bila nepoželjna
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić govorila je za TVSA o detaljnim razlozima zbog kojih je napustila Stranku za BiH (SBiH).

Na samom početku je navela kako su i ranije njene kolege napuštale Predsjedništvo stranke i navodile slične ili iste razloge napuštanja.

Na pitanje šta konkretno smatra pod “nemogućnošću djelovanja” kako je i sama navela kao razlog napuštanja stranke, te (ne)slaganja sa odlukama u stranci, Hodžić kaže:

“Kada se zakaže dnevni red i kada odlučujemo kao članovi Predsjedništva stranke o nekim vrlo važnim pitanjima, dobijemo tačke dnevnog reda, materijale i očekujemo da o njima na sjednici komentarišemo, obrazlažemo, i da se ti postupci donose na sjednici.

Većina tih odluka je donesena prije i spuštena samo na Predsjedništvo da se verifikuje. Ono što je mene iznenadilo i što je jedna od najkrupnijih tačaka zbog kojih sam počela da razmišljam o vrijednostima i načinu vrednovanja, jeste kada smo na telefonskoj sjednici dobili prijedlog da glasamo za člana Parlamentarne skupštine BiH.

Tada nismo dobili ni biografiju kandidata niti mogućnost izbora više kandidata. Nisam glasala i tada sam obrazložila zbog čega. Ja sam pobornik drugačijih vrijednosti.

Na sljedeću sjednicu kada sam došla, ružno je prokomentarisano da pojedini članovi nisu glasali jer se kriju iza procedura, da nisu ispoštovane procedure.

Pitala sam zbog čega je kolega predložen. Obrazloženje je bilo da je veoma blizak stranci NES, da je stekao njihovo povjerenje i to je bila njegova jedina referenca, da se zbog toga treba podržati. Šest ili sedam kolega i ja nismo podržali taj prijedlog”, kazala je.

Dodala je da se nakon toga osjećala nepoželjnom u stranci jer, kako kaže “niste ispunili očekivanja, zbog čega su vas samo pozvali da verifikujete tu odluku”.

Podsjetila je da je prije izvjesnog vremena napustila SDA te da je i tada na isti način komentarisla njihov način donošenja odluka i način postupanja.

“Semir Efendić s kojim sam došla u Stranku za BiH, je žustro komentarisao da je to bio jedan od razloga i napuštanja i opredjeljena za drugu političku opciju, i sada kada smo pristupili i počeli raditi u nekom drugom projektu, dogovorili se da to bude na drugi način, dobijem isključivo mogućnost da verifikujem odluku koju je neko drugi donio, bez razmatranja, što je za mene i za većinu drugih kolega bilo neprihvatljivo”, kaže Hodžić.

Na pitanje hoće li se prikloniti drugoj stranci (NIP-u), kaže da je odlučila do kraja mandata raditi kao samostalna zastupnica.

Kazala je da je sa kolegama Damirom Marjanovićem i Redžom Lemezanom, koji je također napustio SBiH, formirala parlamentarnu grupu, odnosno Klub u Skuptšini KS koji broji tri člana i kako kaže, ima svoju jačinu.

“Nisam razmišljala i nisam razgovarala o tome. Ta opcija za sad ne postoji. Za sad ću raditi kao samostalna zastupnica. Ako dođe do nekih promjena ja ću javnost obavijestiti i to obrazložiti.”

Na pitanje koliko će izlazak Lemezana i nje promijeniti sastav Skupštine KS i poljuljati je, kaže:

“Svjesni smo značaja ovog postupka koji smo uradili samim time što smo formirali ovaj Klub. U dogovoru i razgovoru ćemo nastupiti i djelovati. Imamo i znanje i zvanje i iskustvo ponaosob. Svjesni smo šta značimo i za poziciju i opoziciju i znamo važnost i svoju ulogu u kompletnom procesu”, kazala je Hodžić za TVSA.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.