16.7.2023. 11:35
0
Nova Vlada u Crnoj Gori: Bošnjaci će dobiti šest ministarstava
FOTO: Facebook
Gostujući na Televiziji Pink, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je da je "završeno formiranje Vlade Crne Gore". Nakon toga su crnogorski mediji potvrdili da će u novoj vladi Bošnjaci imati šest ministarstava.

Bošnjačka stranka treba da rukovodi vanjskim poslovima, ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.

Pregovori u toku

Pregovori o formiranju Vlade traju već više od 20 dana, a informacije koje je saopćio Vučić sinoć su novost, jer su pregovarači do sada uglavnom navodili da nema konačnog dogovora.

On je rekao da mu je drago da Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi "šipak", a ima ih 30 posto u Crnoj Gori. Imat će i Hrvati sa 0,9 posto stanovništva i sretan sam zbog toga. Imat će i Albanci, samo Srbi neće to da imaju jer će uvijek da budu "remetilački faktor'", prenosi Avaz.

Crnogorska Borba saznaje da će novu Vladu Crne Gore sačinjavati Evropa sad, Demokrate i predstavnici manjina, što će činiti većinu od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore, premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsjednici biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj.

Više mandata
Nova Vlada će imati 22 ministarstva i četiri mjesta potpredsjednika vlade. Evropi sad je pripalo osim premijera i potpredsjednika vlade još devet resora koje će podiejliti sa svojim koalicionim partnerima, Demokrate su dobile osim potpredsjedničkog mjesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo šest ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mjesta i jedno za HGI.

U prethodnom sazivu je bilo 18 ministarstava od kojih je Bošnjačka stranka imala dva mandata.

Ministri iz prethodne vlade su Ervin Ibrahimović (ministarstvo kapitalnih investicija) i Admir Adrović (prosvjeta). Ibrahimović bi ove godine trebao dobiti čak poziciju ministra vanjskih poslova, odnosno šefa diplomatije Crne Gore.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.