16.7.2023. 21:13
1
Četnički simboli i slike Ratka Mladića na koncertu u Banjoj Luci koji će "sačuvati RS" i "otvoriti oči narodu"
FOTO: RSE
Nekoliko hiljada građana prisustvuje koncertu u Banjoj Luci kojeg su organizovali "Veterani Republike Srpske", koji okupljaju ratne veterane iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta, finansirani iz budžeta RS.

Reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) javlja da nekoliko posjetilaca ima majice na kojima se nalazi fotografija Ratka Mladića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine i genocid u Srebrenici, te da neka djeca nose četničku ikonografiju.

Ova kontroverzna manifestacija dolazi u trenucima političke krize u Bosni i Hercegovini izazvane antidejtonskim djelovanjem predsjednika RS Milorada Dodika i separatističkim porukama koje je međunarodna zajednica osudila.

"Veterani Republike Srpske" okupljaju ratne veterane iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta, a finansirani su iz budžeta RS.

Uoči koncerta, predsjednik tog Udruženja Zoran Miljanović, za RSE je naveo kako se tim događajem "otvaraju oči narodu" koji je, navodi, "u najvećoj opasnosti od završetka rata".

Dodao je i da je cilj "patriotskog" koncerta da se visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu, čiju legitimnost RS ne priznaje, jer nema podršku Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a, "kaže ne, kao i svim institucijama koje rade protiv RS-a".

Miljanović je za RSE naveo i da je pomoć stigla i iz Vlade RS "u smislu logistike i sve pomoći".

Kako je najavljeno, na koncertu gostuje Mirko Pajčin, poznat kao Baja Mali Knindža, pjevač koji je stihovima ismijao genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Iz Vlade RS nisu odgovorili na upit RSE sa koliko sredstava finansiraju koncert 16. jula, niti koji je motiv da se daje podrška pjevanju Baje Malog Knindže.

"Patriotsko" okupljanje uslijedilo je nakon što je i u Službenom glasniku RS objavljen nezakonit Dodikov ukaz u kojem se navodi da se odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH neće primjenjivati u tom bh. entitetu.

Time je prekršen Dejtonski sporazum, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula da stavlja na van snage zakone usvojene u Skupštini RS kojim se osporavaju odluke Ustavnog suda BiH i Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Baja Mali Knindža je 1995. godine nakon genocida u Srebrenici objavio pjesmu sa stihovima "Pala je i Srebrenica, a pašće i Žepa/Republiko Srpska al' ćeš biti lepa".

Republika Srpske negira genocid u kome je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Koncert Mirka Pajčina najavljen je na Facebook stranici "Veterani Republike Srpske" u danu kada je u Srebrenici obilježavana 28. godišnjica genocida.

Isti dan su se u Banjoj Luci, mogli vidjeti i bilbordi na kojima se građani obavještavaju o satnici i pjevačima koji će nastupati.

Šef poslaničkog kluba opozicione Partije demokratskog progreda u Skupštini RS Igor Crnadak izjavio je 16. jula kako su vlasti u RS "pritiskale" zaposlene u javnoj upravi da prisustvuju koncertu na Trgu Krajine.

- Vlada Republike Srpske, ministarstva i druge vladine institucije i preduzeća ovih dana vrše snažan pritisak na sve zaposlene da večeras moraju doći na koncert Baje Malog Knindže i Goci Benda. Ljudi, gdje smo mi pogriješili? Zašto je Republiia Srpska u ovoj situaciji? Da li vi znate da je u ovim institucijama ljudima rečeno da će se putem GPS pratiti njihovi telefoni i da će biti registrovan svako ko se večeras ne pojavi na Trgu - rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Koncert je besplatan za sve posjetioce.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.