18.7.2023. 17:00
1
Advokat UNSA o slučaju diplome Sebije Izetbegović: Ništa se ne poništava što je Senat radio, ona mora dostaviti uvjerenje o položenim ispitima
Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu vezanom za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, kako je Tužilaštvo KS u svom zvaničnom saopćenju obrazložilo da je nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Advokat Sebije Izetbegović, Esad Oruč ranije je za N1 kazao kako ovo znači da bi se trebale poništiti sve odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.

Advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan za isti medij je prokomentirao novu odluku Tužilaštvo KS.

“Ništa se ne poništava što je Senat radio. Sebija Izetbegović mora dostaviti uvjerenje da je položila ispite, šta radi Tužilaštvo to je nešto drugo. Sebija Izetbegović mora iz Zagreba donijeti da je položila ispite, čak da i to dostavi opet bi bili upravu jer ona nikada nije zvanično donijela da je položila ispite u Zagrebu i nikada nije priznato na Univerzitetu u Sarajevu da je u Zagrebu položila ispite”, kazao je za navedeni medij Smajkan.

Potom je dodao:

“Imali smo postupke gdje su ljudi falsifikovale diplome, a Tužilaštvo KS je obustavilo postupak u svim slučajevima i to zbog zastare. Ne mogu ulaziti zbog čega su donijeli ovu odluku. Vještačenje nisu uradili kako treba sigurno. Ne može se sa njim utvrditi ovo što oni navode. Ukoliko je Tužilaštvo KS našlo da je ona u Zagrebu završila ispite sada će valjda donijeti uvjerenje Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i Medicinskog fakulteta. Sada će valjda izdati, ako su našli. Međutim, da su oni to našli već bi izdali. Nešto nije kako treba u tom postupku”.

Između ostalog, advokat Smajkan je kazao kako  Ured za borbu protiv korupcije ima pravo na prigovor.

“No, za Univerzitet je samo važno da donese vjerodostojno ispravu sa Medicinskog fakulteta da je položila te ispite. Ovo je drugo sve nebitno”, kazao je.

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.