19.7.2023. 13:15
0
Američki kongresmeni rezolutni: Nećemo dozvoliti da korumpirani političari ugroze Dejtonski mirovni sporazum
Američka kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, zajedno s kongresmenom Tomom Keanom, kongresmenkom Susan Wild i kongresmenom Mikeom Turnerom objavili su izjavu nakon što su ranije predstavili Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj zakon usvojio je Dom prošle godine.

- Kao potpredsjedavajuća Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnica najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira.

Nećemo dozvoliti da korumpirani političari u Bosni, koje često podržava Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve one u regionu. Ovaj zakon će osigurati da uvedemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratimo loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regionu - rekla je Wagner, prenosi VOA.

Kao gradonačelnik Daytona tokom historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kongresmen Mike Turner kaže kako razumije važnost diplomatije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba.

- Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavine prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane voljne da dođu za sto.

Podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država unapređenju sigurnosti i sprječavanju nasilja. Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati akcije koje produžavaju sukobe i ljudske patnja - rekao je Turner.

- Moramo podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i sektaštva, dok istovremeno činimo njihovu demokratiju jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom - poručila je kongresmenka Susan Wild.

- Kritično, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija - što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i svi ostali građani koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice.

Zadovoljstvo mi je što još jednom radim sa predstavnicom Wagner na ovoj inicijativi kako bi se omogućile veće mogućnosti, uključenost i stabilnost u regionu. Narod Bosne i Hercegovine zaslužuje vladu koja cijeni i daje prednost jedinstvu i demokratiji.

Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put ka zaštiti svog suvereniteta, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta - rekao je kongresmen Tom Kean.

U obrazloženju Zakona navedeno je da bi:

- Politika Sjedinjenih Država bila podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH; koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski sporazum i bosanske demokratske institucije; ohrabriti EU da se pridruži SAD-u u sankcionisanju Dodika; razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora; i raditi na zaštiti Ureda visokog predstavnika.

- Kodificirao, krojio i naložio ovlasti za izricanje sankcija stranim licima i punoljetnim članovima porodice koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju sigurnost BiH.

Sankcije se moraju izreći za:

1. Formiranje ili učešće u formiranju paralelnih otcijepljenih institucija;

2. Kršenje ili na bilo koji način ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika;

3. Podrivanje bosanskih demokratskih institucija.

- Zahtijevao robustno i redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.