24.7.2023. 8:28
1
Građani se žale da Sarajevo nikada nije bilo ovako prljavo i zapušteno. Iz KJKP RAD kažu kako nikad nisu više radili
Čistoća i održavanje zelenih površina su ključni faktori za kvalitet života u jednom gradu. Ovo je veoma važno pitanje koje zahtijeva saradnju i građana i lokalnih vlasti. Međutim, građani Sarajeva sve se češće žale na zapuštenost grada, nepokošenu travu i smrad koji se širi zbog neredovnog odvoza smeća. Posebno je to izraženo tokom paklenih vrućina kakve vladaju u gradu. Građani kažu da Sarajevo nikada nije bio zapuštenije.

Turistička sezona u glavnom gradu BiH je uveliko počela, Sarajevo je puno turista, a s početkom augusta i Sarajevo Film Festivalom, očekuje se još veći priliv. Iako se obećava nezaboravno ljeto za posjetioce, smeće, neugodni mirisi i trava koja buja mogli bi pokvariti sliku.

Pitali smo Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće RAD (KJKP RAD) šta je od proljeća do danas urađeno na čišćenju i održavanju glavnog bh. grada, koliko je cvijeća posađeno, koliko su zadatih ciljeva uspjeli ostvariti.

O košenju trave

“Iako sezona košnje trave u Sarajevu u kalendarskoj godini traje duže od šest mjeseci (često čak i devet), ove godine preduzeće Park na koncu prva tri mjeseca sezone izvršilo je rekapitulaciju mjesečnih izvještaja dostavljenih resornom Ministarstvu.

Za prva tri mjeseca (april, maj i juni) već smo 2,5 puta realizirali cjelokupni Program održavanja javnih zelenih površina, u smislu košnje. Naime za tri navedena mjeseca ekipe preduzeća Park pokosile su tačno 7.188.785 m2 travnatih površina. Naravno taj proces rada nastavlja se i tokom svih radnih dana jula, kao i u sljedećim mjesecima”, kažu iz RAD-a.

Naglašavaju da je u nadležnost ovome preduzeću povjereno svega 2,9 miliona kvadratnim metara javnih zelenih površina u sedam općina KS, što je svega 37% kvadratnih metara tih površina u Kantonu Sarajevo.

“To znači da iznos od 7,1 milion pokošenih kvadrata predstavlja zbir kvadrata u više ciklusa košnji izvršenih na 2,9 miliona m2 površina obuhvaćenih Programom, u zavisnosti od kategorija zelenih površina. Površine u okviru Pograma dodijeljene Parku, a čije održavanje se finansira iz Budžeta KS podijeljene su u tri kategorije i broj njihovih košnji u toku sezone jasno je određen u skladu sa novčanim sredstvima koja se izdvajaju iz Budžeta KS”, navode.

Godišnji sporazum

Dodaju da o načinu i iznosu tog finansiranja svake godine resorno Ministarstvo i preduzeće Park potpišu godišnji sporazum i istim je na mjesečnom nivou definisano koliko se novca maksimalno mjesečno dodjeljuje za te poslove preduzeću Park.

Navode da su površine I kategorije, zbog pojačanog bujanja vegetacije za prva tri mjeseca sezone pokošene su šest puta.

“U julu u toku je sedmi ciklus košnje, a primjera radi na sezonskom nivou prema Programu potrebno je izvršiti više od devet košnji. Površine II kategorije ekipe preduzeća Park za prva tri mjeseca pokosile su dva puta i vrši se treći ciklus košnje koji se ovih dana finalizira, a maksimum je šest košnji u cijeloj sezoni. Površine III kategorije pokošene su jednom, dio već i dva puta, a na nivou godine definisano je da to budu maksimalno tri košnje.”

U poređenju sa sezonom 2021. preduzeće Park je, tvrde, već za tri mjeseca ove godine u odnosu na tri ista mjeseca prošle godine po količini urađenog posla u prednosti, jer prethodnih godina broj pokošenih kvadrata dosezao je, kako navode, za cijelu sezonu (trajala punih osam mjeseci) oko 5 puta kvadraturu u odnosu na Program.

Ko je dužan održavati površine?

“Iako još uvijek ima pojedinih građana koji se obrate upitom je li određena površina u nadležnosti ovog preduzeća veliki dio njih upoznat je da za neuređene površine koje nisu date u nadležnost nama (njih 63%) i nisu obuhvaćene Programom našeg održavanja.

U skladu sa Uredbom održavanje tih površina dužni su vršiti vlasnici, oni kojima su one dodijeljene na korištenje ili upravljanje. Za njihov određeni dio u skladu sa vlastitim novčanim sredstvima pojedine Općine ili privredni subjekti tako posebnim sporazumom angažiraju Park ili pak vlastita preduzeća.

Proljetna akcija

Uporedo sa poslovima iz redovnog Programa održavanja od konca aprila do polovine juna preduzeće Park aktivno je učestvovalo i u proljetnoj akciji “Sarajevo 2023”.

“U okviru proljetne akcije radili smo poslove hortikulturnog uređenja, zaštite komunalne higijene, njege i zaštite stabala, popravke kvarova na javnoj rasvjeti, sanaciji oštećenja na dječjim i sportskim igralištima, odvozu otpada i to u svih devet općina u KS.

Prema zbirnom izvještaju koji je dostavljen resornom Ministarstvu, higijenu zelenih površina i to onih koje su kandidirale mjesne zajednice i općinske službe ekipe preduzeća Park izvršile su, u okviru akcije, na čak 1.161.500 m2.

Košnju trave, u okviru akcije, uradili smo u 84 naselja, ulice, izletišta u KS, a kroz te poslove pokošeno je više od 554.000 m2 travnatih površina.

Ekipa zadužena za njegu i zaštitu odraslih stabala dodatno je izvršila 388 intervencija u smislu orezivanja ili uklanjanja starih i oštećenih stabala. Ti poslovi izvršeni su na ukupno 44 lokacije širom Kantona Sarajevo.

Otklanjanje kvarova

Ekipa za otklanjanje kvarova na javnoj rasvjeti u sklopu akcije bila je na 100 adresa, lokacija, ulica, naselja.”

Dodaju da je više stotina kvarova otklonjeno u okviru ovih radova na terenu.


“Na ukupno 28 dječjih i sportskih igrališta naša ekipa za zanatske radove izvršila je poslove otklanjanja oštećenje, popravke rekvizita, sanacije oštećenja na mobilijaru i druge poslove u cilju poboljšanja uslova na terenima koja koriste djeca i mladi. Mehanizacija preduzeća Park također je činila tim ovog preduzeća za realizaciju aktivnosti u okviru operativnog plana akcije, a 31 kamion otpada prikupljen je i odvezen na deponiju. Inače sve lokacije u okviru akcije bile su kandidirane od strane MZ ili općinskih službi.”

“Sarajevo u cvijeću”

“U sklopu velike, vlastita akcija “Sarajevo u cvijeću” ovog proljeća preduzeće Park proizvelo je, uzgojilo i zasadilo cca 120.000 komada sezonskih cvjetova. Širom Kantona Sarajevo preduzeće Park za nepuna dva mjeseca, u situacijama kada kiša nije prestajala da pada sadilo je cvijeće.”

Ističu da su desetine lokacija, u sadnji koja je počela u maju, a kojoj je prethodila višemjesečna priprema u Parkovim rasadnicima, uređene cvijećem.

“Pojašnjenja radi na koncu aprila u Parkovom rasadniku u Nedžarićima, tim stručnjaka ovlaštenih institucija završio je pregled proizvoda koje su mjesecima uzgajali Parkovi cvjećari i vrtlari, a svaki od 120.000 komada cvjetova dobio je certifikat i time odobrenje i potvrdu kvalitete da može biti zasađen na zelenim površinama.

Prve lokacija bile su gredice u Pionirskoj dolini i zoo vrt, nakon toga šetalište u Bulevaru branilaca Dobrinje, zatim u ulici Maršala Tita, pored Malog parka, preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Šetalištem dalje uz Higijenski zavod također se nalazi još jedna lokacija sa Parkovim sezonskim cvijećem, te u blizini zgrada KS, Općine Centar, na Trgu Prvog korpusa armije RBiH.

U Novom Sarajevu to su brojne lokacije u sklopu blokovskog zelenila, zatim i površine u blizini zgrade općine Novi Grad.

Banjski parkovi

Na Ilidži to su banjski parkovi, Hrasnica, Butmirska cesta, površine kod zgrade Općine, a u Vogošći ispred zgrade KSC-a, prostor u blizini Općine, PU, u Park penzionera, te Trg žrtava genocida u Srebrenici.”

Ističu da su ovu Parkovu akciju “Sarajevo u cvijeću” osim brojnih Sarajlija, prepoznale i brojne institucije, pa se ovom Preduzeću među prvima javilo Ministarstvo saobraćaja KS da površine uz novoizgrađenu tramvajsku prugu uredimo cvjetnim gredicama.

“Najreprezentativniji je zeleni pojas u kružnom toku na Ilidži prema terminalu, potom i u Nedžarićima uz tramvajsku prugu. Zatim je uređena dionica od Otoke do Čengić vile, te Čengić vila.

Uljepšavanje Sarajeva cvijećem u saradnji sa preduzećem Park radila je i Općina Novi Grad, a jedna od najreprezentativnijih lokacija svakako je Centar “Safet Zajko”.

Općina Novo Sarajevo prepoznala je ove aktivnosti, pa brojni prostori, te zeleni pojas u sklopu kružnih tokova, mostovi preko Miljacke uređeni su Parkovim cvijećem iz rasadnika u Nedžarićima.

Općina Ilijaš ove godine priključila se aktivnostima “Sarajevo u cvijeću” te obnovljeno šetalište u centralnom dijelu Ilijaša zatražila je, a mi smo uredili sezonskim cvijećem.”

Zelene površine

Navode da “Park” već vrši pripreme u svojim rasadnicima za proizvodnju i uzgoj novog ciklusa sezonskog, dvogodišnjeg aspekta cvijeća koje će početkom jeseni saditi na zelenim površinama.

Kažu da je Sarajlijama dobro poznato da preduzeće Park kroz dvije (proljetnu i jesenju) akcije Sarajevo cvijećem ukrasi sa cca 180.000 sezonskih cvjetova u toku jedne kalendarske godine.

“U pripremi je dakle proizvodnja novih 60.000 hiljada komada zimskog aspekta cvijeća. Iste količine se svake godine proizvedu i uzgoje u našim rasadnicima, što znači da smo i prošlih godina vršili iste poslove i u istim količinama. Već nekoliko godina preduzeće Park proizvede za potrebe hortikulturnog uređenja cca 120.000 komada sezonskog cvijeća za potrebe proljetne sadnje i još 60.000 komada sezonskog cvijeća za zimsku sadnju”, navode.

Ostvareni ciljevi

“Što se tiče ostvarenih ciljeva izmirenje obaveza koje je izvršeno u proljeće ove godine u iznosu od 2,4 miliona KM za doprinose (PIO, nezaposlenost, dio ZO i drugi troškovi) radnika iz perioda 2013-2016., godina zbog koje je Park imao hipoteku na cjelokupnoj imovini, te otpisane kamate u iznosu većem od 5 miliona KM.

Zatim tu je više stotina hiljada KM plaćenih obaveza po ranijim tužbama radnika, izmirenje obaveze prema radnicima u smislu Kolektivnog ugovora, isplaćeni regresi i ove i prošle godine, nova Sistematizacija radnih mjesta i reorganizacija, obnova dijela mehanizacije, izgradnja objekta Zimovnika u Pionirskoj dolini čiji projekat je desetine godine čekao na realizaciju.

Povećanje prihoda

Zatim, povećanje prihoda Pionirske doline, dvije Zimske čarolije od kojih je jedna trajala 45 dana i u okviru koje je Pionirska dolina prvi put imala klizalište u više od 70 godina svoga postojanja, sadnju od proljeća 2021. godine do proljeća ove godine više od 850 novih stabala na javnim zelenim površinama u KS, uspostavljene nove saradnje sa općinama s kojima Park ranije nije sarađivao, izmirene sve obaveze prema dobavljačima, te najvažnije dvije godine za redom pozitivno poslovanje prema Izvještaju, ukoliko se mogu smatrati ostvarenim ciljevima onda s pravom možemo reći da su to naši ostvareni ciljevi od aprila 2021. godine do sada”, zaključili su u svom odgovoru za Raport iz KJKP Rad.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.