25.7.2023. 18:24
0
Špirić: SDA će učiniti sve da Trojku na nivou BiH tjera u destrukciju
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ocijenio je da će biti dobro za sve u BiH ukoliko bude ispoštovan dogovor lidera stranaka u vlasti na nivou BiH.

“Ali, BiH je zemlja pojedinih zamaha i zastoja. Ako svi budu spremni da sjede za stolom i vode mukotrpne razgovore i prave kompromise, svima će biti bolje.

BiH kada naiđe na bilo koji problem, ona ne traži rješenja nego postoje majstori koji traže krivca”, rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon sjednice Doma naroda.

On je istakao da se 30 godina u ovoj zemlji traže krivci, te da se najčešće stoji u mjestu.

“Oni koji ne vide budućnost BiH tapkaju u prošlosti i bave se prošlošću. Pozivam sve da se vežemo za budućnost i evropski put BiH”, poručio je Špirić.

Kad je riječ o današnjoj sjednici Doma naroda, Špirić je podsjetio da je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o pristupu informacijama u institucijama BiH, prenosi RTRS.

“To je jedan od zakona koji iz 14 prioriteta Evropske komisije. Naravno, bila je rasprava onih koji misle da nisu ispoštovani evropski standardi do onih koji misle da zakon treba usvojiti”, rekao je Špirić.

On je ukazao da je zakon usvojen u prvom čitanj. Kaže da svi koji misle da treba popravljati ovaj zakonski akt i usklađivati imaju redovnu proceduru za to.

“Nadam se da će u konačnom ovaj zakon biti usvojen”, rekao je Špirić,

On napominje da je pred delegatima danas i ministar pravde u Vijeću ministara Davor Bunoza obrazlagao i branio ovaj prijedlog zakona.

Špirić je naveo da Bunoza tvrdi da je sve u ovom zakonskom aktu usklađeno sa evropskim standardima. Kaže da nema razloga da mu se ne vjeruje.

On je podsjetio da pojedinci iz SDA sumnjaju da dijelovi ovog zakona nisu usaglašeni sa evropskim standardima.

“Vjerujem da je riječ o dobrom zakonskom prijedlogu, a SDA će kao opoziciona partija učiniti sve da trojku, koja sad čini vlast, na nivou BiH tjera u destrukciju.

Onog trenutka kad u Predstavničkom domu parlamenta BiH bude jasno i eksplicitno stvorena većina na partnerskom odnosu, bit će protočniji i jedan i drugi dom za sva zakonska rješenja koje bi u većini trebalo da kreira Vijeće ministara, koji je proizvod te partnerske većine”, dodao je Špirić.

Na sastanku lidera stranaka u vlasti na nivou BiH, koji je sinoć održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, dogovoreno je da za 22. august bude zakazana sjednica Predstavničkog doma.

Na sjednici bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni, kao i popunjavanje Vijeća ministara, u kojem još nije imenovan ministar finansija.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik te stranke Željka Cvijanović, zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.