27.7.2023. 16:49
0
Potvrđena optužnica protiv Borislava Gligorevića: Tereti se za zločine protiv čovječnosti
Sud Bosne i Hercegovine je 19.7.2023. potvrdio optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 14.7.2023. kojom se optuženi Borislav Gligorević tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Borislav Gligorević u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, dok je trajao širok i sistematičan napad pripadnika Teritorijalne odbrane općine Zvornik, kasnije Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija srpskih snaga, na području općine Zvornik, koji je bio usmjeren protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na navedenom području, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio napada, u svojstvu pripadnika jedinice Bijeli orlovi Teritorijalne odbrane Zvornik, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije, tako što je nad civilnom ženskom osobom počinio silovanje upotrebom sile ili prijetnje.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.