27.7.2023. 18:58
1
Povećane jednokratne naknade porodiljama u Starom Gradu: Iznosit će i do 1.500 KM
Na današnjoj, 28. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojen je novi Pravilnik o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama kojim su naknade značajno povećane.

Na prijedlog vijećnice Merime Arnautović, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo jednoglasno je usvojilo prijedlog Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama.

Novim Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama, definisano je da za prvo i drugo novorođeno dijete naknada iznosi 500 KM, dok je ranije iznosila 300 KM.

Za treće i svako naredno novorođeno dijete, naknada iznosi 750 KM, dok je ranije iznosila 450 KM. Također, porodicama koje dobiju blizance bez obzira na broj djece u porodici, predviđena je naknada od 1.500 KM.

Ranije je ta naknada iznosila 600 KM ukoliko porodica nema prethodno dijete, a dobije blizance, dok su porodice koje su već imale jedno ili više djece, a dobile su blizance, dobijale 750 KM.

Novim Pravilnikom, također je uvedeno da porodilji koja rodi mrtvo dijete ili dijete umre u roku od 60 dana od dana rođenja, pripada joj pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM.

„Pravilnik kojeg smo danas zamijenili novim datira iz 2016. godine kada su troškovi života bili značajno niži od troškova koje mladi roditelji imaju danas, kada je u pitanju opremanje novorođenčadi.

Po drugoj strani općina Stari Grad u proteklom periodu i nije bila posebno atraktivna mladim bračnim parovima za zasnivanje porodice zbog nedovoljno dobre infrastrukture u pogledu dostupnosti predškolskih ustanova, dječijih igrališta, sportskih igrališta pa i obrazovnih institucija.

Donošenjem novog Pravilnika, kojim će jednokratne novčane naknade porodiljama za opremanje novorođenčadi biti najveće u Kantonu Sarajevo, žele se privući mladi bračni parovi koji ne žive u Starom Gradu da porodicu zasnivaju u Starom Gradu, ali i pokušati spriječiti odliv mladih ljudi iz Starog Grada u druge općine Kantona i izvan Bosne i Hercegovine“, rekla je Merima Arnautović, vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad.

Inicijativa o donošenju novog Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama usvojena je jednoglasno na sjednici OV Stari Grad u martu ove godine, dodala je Arnautović.

“Sredstva za realizaciju povećanja naknada obezbijeđena su u rebalansu budžeta za 2023. u aprilu, čime su stvoreni preduslovi za izradu novog Pravilnika što je također zahtijevalo neko vrijeme.“, dodala je Arnautović.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.