9.8.2023. 14:11
0
Podignuta optužnica protiv pet osoba: Krivotvorili rezultate izbora u Gradačcu?
FOTO: Oslobođenje
Terete se da su za vrijeme održavanja Općih izbora u BiH 2018. godine postupali nezakonito i protivno odredbama i procedurama za glasanje na biračkom mjestu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv pet osoba zbog izborne prevare, prenosi Oslobođenje.

Tako je tužilac Tužilaštva BiH podigao optužnicu protiv: Zorana Matkića, zv. Zoka, rođenog 1989. godine u Brčkom, ranije osuđivan; Joze Vrhovca, rođenog 1954. godine u Gradačcu; Šime Ćaćića, rođenog 1956. godine u Gradačcu; Marka Katića, rođenog 1965. godine u Gradačcu i Emira Hanića, zv. Hana, rođenog 1989. godine u Gradačcu.

Optuženi se terete sa su, za vrijeme održavanja Općih izbora u BiH, 7. oktobra 2018. godine, na području Gradačca (biračko mjesto 025A039 Liporašće) postupali nezakonito i protivno odrebama i procedurama za glasanje na biračkom mjestu.

Tada je Matkić bio u svojstvu predsjednika, a ostali optuženi u svojstvu članova biračkog odbora.

- Optuženi se terete da su dodavanjem određenog broja potpisa i glasova birača koji nisu izašli na izbore, krivotvorili rezultate izbora, čime su počinili krivično djelo "Izborna prevara" iz člana 154. KZ BiH, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, jednog stručnog vještaka kao i prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.