2.1.2024. 10:52
0
Bivši pripadnik 5. korpusa Armije RBiH optužen za ratne zločine
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg komandira Vojne policije armije RBiH Nermina Porića. On je rođen 1969. godine u Bosanskoj Krupi, a osim bh. ima i državljanstvo Austrije.

- U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka u opštini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena, a preostali odvedeni u zarobljeništvo u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika, a takođe kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u Bosni i Hercegovini.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.