13.8.2023. 15:02
0
Grlić Radman: Očekujem da će Dodik usvojiti konstruktivan odnos prema bh. institucijama
FOTO: AFP
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman smatra kako bi Bosna i Hercegovina mogla ubrzati svoj napredak prema članstvu u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

Očekuje da će Milorad Dodik i druge političke ličnosti, prije svega čelnici bh. entiteta RS, pomoći u održavanju političke stabilnosti u narodu.

Grli Radman se tokom posjete Livnu sastao sa Borjanom Kritom, predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, s kojom je razgovarano o provođenju promjena potrebnih za nastavak procesa integracije zemlje u EU.

- Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH - istakao je Grlić Radman, prenosi Avaz.

Evropski put
Nedavno su dvije vlade postigle dogovor o okviru saradnje tokom evropskog puta Bosne i Hercegovine, dodao je ministar.

- Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena kako bi Hrvati napokon na svim nivoima vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im garantuje Vašingtonski i Dejtonski sporazum te Ustav BiH - poručio je Grlić Radman.

Pojasnio je da ovo uključuje eliminiranje svih oblika diskriminacije unutar izbornog procesa, usklađujući se s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić te s nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava, od kojih je najpoznatija presuda Sejdić-Finci.

Konstruktivan odnos
Dodao je i da očekuje da će Dodik usvojiti konstruktivan odnos prema institucijama Bosne i Hercegovine.

- Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu - kazao je ministar Grlić Radman.

Tokom dana, Grlić Radman se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Bugojnu, a sastanak je predvodio Miroslav Zelić, predsjednik Gradskog vijeća tog grada.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.