20.8.2023. 15:33
0
Održana tradicionalna Šehidska dova u Solunu kod Olova
FOTO: MINA
Na šehidskom mezarju u džematu Solun, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo, danas je upriličen program tradicionalne Šehidske dove.

Na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni, prenosi Avaz.

Posljednja bude proučena Šehidska dova u haremu džamije u Solunu, gdje je ukopano 150 šehida olovskog ratišta. Prvi je ukopan 20. augusta 1992. godine.

Iskazivanje poštovanja
Na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

Prisutnima se na početku programa obratio imam džemata Solun Mujo-ef. Numanović, koji je tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, preuzevši imamsku dužnost u Solunu, klanjao dženaze šehidima ukopanim na ovom mezarju.

Efendija Numanović je podsjetio na značaj iskazivanja poštovanja spram svih onih koji su dali doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, posebno šehidima.

- Na mjestu gdje se nalazimo važe posebna pravila ponašanja. Potrebna je posebna učtivost i pažnja. Naš dolazak, a potom i dostojanstveno držanje svjedoče poštovanju prema šehidima i njihovoj žrtvi - rekao je efendija Numanović, prenosi Avaz.

Odbrana BiH
Glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić naglasio je da šehidsko mezarje u Solunu ima svoju specifičnost, jer je osim poštivanja tradicije neodvojivo od konkretnog historijskog trenutka, odbrane Bosne i Hercegovine.

- Cijena življenja i svjedočenja kelimei-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na oba svijeta. Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše - rekao je efendija Pepić.

Poručio je da se vrijednosti kojima se svjedoči dolaskom na dovišta pokazuju i u svakodnevnim postupcima.

- Ovo je i olovski identitet kroz koji se dokazujemo i pokazujemo da kao muslimani želimo ostati i opstati na ovom području. Na ovim dovištima se okupljamo, molimo da nam se oprosti, da nam se srca smire i da jedni drugima budemo bliži - poručio je efendija Pepić.

(Elmedina H.)

Olovo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.