25.8.2023. 16:14
0
Borci Tuzlanskog kantona i Podrinja: Zaustavite pravno nasilje nad braniocima Bosne i Hercegovine
Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračke organizacije iz Podrinja najoštrije osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji prolaze kroz agonije ponovnih saslušanja za navodne ratne zločine.

- Tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića da vrati predmete za navodne ratne zločine pod okrilje Državnog tužilaštva, te da bude svjestan agonije kroz koju prolaze oni koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu svojim životima čuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine - navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost nakon konferencije za medije u organizaciji Koordinacije boračkih saveza TK.

Naglašavaju da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2018. godine prebacilo mnogo predmeta u istragama ratnih zločina, koje su navodno počinili Bošnjaci, na nivo Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

- Neke od istraga datiraju iz 2010. godine, a osumnjičene niko nije obavijestio da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, te ih sad Okružno tužilaštvo Bijeljina poziva i ispituje kao osumnjičene - ističe se.

Podsjećaju da su ranije ovakvi predmeti vođeni u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, upravo zbog njihove osjetljivosti te činjenice da bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno oni koji su preživjeli genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, nemaju povjerenja u rad pravosudnih institucija iz entiteta RS, tvrdeći da je dovedena u pitanje njihova pravna sigurnost, saopćeno je.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.