28.8.2023. 18:23
1
Tegeltija: Ako je cijena EU smrt Republike srpske, ne hvala!
Predsjednik FK Borac i bivši predjednik VSTV-a koji je donedavno obavljao i funkciju savjetnika Milorada Dodika, Milan Tegeltija komentarisao je danas presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine koju je podnio Slaven Kovačević.

Tegeltija se u svom komentaru direktno obratio Kovačeviću prilikom čega je iznio brojne sporne tvrdnje.

"Slavenu Kovačeviću, savjetniku Željka Komšića, ljudi u BIH trebaju zahvaliti što je apelacijom izdejstvovao presudu Suda u Strazburu zbog koje BiH vrlo vjerovatno nikad neće ući u EU, jer ta presuda nikad neće biti provedena u BIH. Ako je cijena EU smrt Republike srpske, ne hvala", poručio je Tegletija.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, se žalio Sudu jer tokom Općih izbora 2022. godine nije mogao glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH i indirektno za Dom naroda BiH, a koji na najbolji način predstavljaju njegove političke stavove, jer nisu pripadnici tri konstitutivna naroda niti žive u "pravom" entitetu.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova nije mogao glasati za kandidate za koje je smatrao da bi najbolje štitili njegove interese.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.