28.8.2023. 18:56
0
Krišto sa Charlesom Michelom o legitimnom predstavljanju
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas, nakon održanog panela lidera “Zapadni Balkan: Proširenje” sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto se zahvalila predsjedniku Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini. Dodala je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu ka članstvu u EU.

Naglasila je kako ispunjenje uslova iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu, te da su mnogi koraci u tom pravcu već učinjeni.

Naglasila je važnost što hitnijeg otvaranja pregovaračkog procesa, a najkasnije do kraja 2023. godine, Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Također, istaknula je kako je u cilju stabilnosti i jačanja demokratije i vladavine prava u BiH nužno pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Na sastanku je razgovarano i o poduzetim koracima na reformi zakona. Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Vijeću BiH. Istaknula je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou, trenutno na usaglašavanju. Izrazila je nadu da će navedeni zakoni biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime bi naša zemlja učinila veliki iskorak ka EU.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.