28.8.2023. 20:38
0
Nedim Sladić uoči oluje koja dolazi u Bosnu: "Ponovit ću ponovo. Više toplotne energije - više goriva za oluje"
Nevrijeme koje je danas, 28. augusta, zahvatilo Sloveniju, a stiglo je i u Hrvatsku, približava se i Bosni i Hercegovini.

Oblačnost vezana za Đenovsku ciklonu postepeno pristiže sa zapada.

Nedim Sladić, ugledni bosanskohercegovački meteorolog, i danas je na društvenim mrežama pojasnio javnosti kako dolazi do ekstremnih vremenskih fenomena kakve sve češće viđamo i na našim područjima.

Sladićevo objašnjenje objavljujemo u cijelosti:

"Ponovit ću ponovo. Više toplotne energije - više goriva za oluje. Prolijmo hladnu vodu u zagrijan lonac - dobijamo snažnu uzlaznu struju i evaporaciju/isparavanje zahvaljujući hlađenju zraka uvis jer uzlaznu struju definiše turbulentna razmjena kinetičke energije.

Taj proces se dešava zahvaljujući različitoj gustoći zraka (hladniji je teži i gušći, a topliji lakši i rjeđi, te se molekularna kinetička energija brže kreće u toplijem zraku). Na ovaj način nastaju oluje.

Jednostavno, svaki 1°C više donosi 6 do 7 posto više vodene pare u atmosferi (relacija Clausius-Clapeyron). Ali, možemo to primijeniti i kroz analogije - tijelo se hladi da bi oslobodilo višak toplote znojenjem. Znoj = evaporacija. Planeta ima svoju prosječnu temperaturu, na globalnom nivou od oko ugodnih 15 °C. Baš kao što i ljudsko tijelo je adaptirano na 36.5 °C. Možda 15.4 °C neće puno poremetiti planetu, isto kao i 36.9 °C ljudsko tijelo, ali će je 16 °C staviti u disbalans s kojim će se boriti da odstrani problem iz organizma.

Isto kao što na onoj nezgodnoj tjelesnoj temperaturi od 37.5 °C smo skloni upali pluća. Više toplote, tijelo oslobađa više znoja da se izbori s protivnikom. Baš kao i planeta - bogatija je vodenom parom jer topao zrak nosi više oborive vode. Upala ima svoje simptome. Baš kao i planeta Zemlja. Na jednom dijelu su suše, hladnoće i vreline, na drugom oluje i poplave."



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.