5.9.2023. 14:39
0
Stotine nezadovoljnih zdravstvenih radnika na ulicama: Generalni štrajk bit će rigorozniji nego svi do sada
Trijažni punktovi bit će ispred svake zdravstvene ustanove gdje će se vršiti trijaža pacijenata gdje će biti odlučeno kome će biti pružena usluga.

Protest sindikata zdravstva održavaju se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Zdravstveni radnici su se pojavili s transparentima na kojima, između ostalog, piše „Budućnost pripada mladima“, „Specijalizacije mladim ljekarima“, „Doktora je sve manje, bolesnih sve više“, „U zdravstvu su minuti važni, a satnice mizerne“, „Izliječimo zdravstvo“...

Traže povećanje plaća na 3,28 KM po satu, a sada iznosi 2,76 KM.

- Vidite evo stvarnu sliku zdravstva Kantona Sarajevo i ozbiljnost resornog ministarstva pa i Vlade KS sa pregovaračkim timom – kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu.

O tvrdnjama ministra zdravstva KS Harisa Vranića rekao je da je izneseno niz netačnih stvari.

Nije bila korekcija koeficijanata nego korekcija satnice na nivou KS. To je jedini zahtjev radnika zdravstva. Oni su iznijeli visine naših plata što isto tako nije tačno. Osnovna plata medicinske sestre u KS iznosi 1.275 KM, a oni su iznijeli primanja sa dodacima, pripravnostima, prekovremenim satima. Danas ili sutra ćemo sjesti za sto i odrediti datum objave generalnog štrajka. Dakle, nakon odluke 10 dana će biti objavljen generalni štrajk. To će za pacijente značiti da smo do sada u svim štrajkovima radili 80 posto posla, međutim ovaj će biti puno rigorozniji. Sveli smo naše sporazume o radu za vrijeme štrajka na što manje članova, tako da će sigurno naši trijažni punktovi biti ispred svake zdravstvene ustanove gdje će se vršiti trijaža pacijenata gdje će biti odlučeno kome će biti pružena usluga i kome je potrebna – istakao je Sadiković.

Uoči najavljenih protesta jutros je konferenciju za medije imao premijer KS Nihad Uk i ministar zdravstva Haris Vranić i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS koji su rekli da u ovom momentu ne mogu ispuniti zahtjeve sindikata.

U znak podrške kolegama u zdravstvu, na proteste su stigli i iz sindikata prosvjetnih radnika, prenosi Avaz.ba

(Mubina Lj.I)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.