13.9.2023. 8:09
0
Još danas sunčano, a onda preokret: Stižu padavine, evo gdje i do kada će trajati
Nekog većeg zahlađenja nema, temperatura će pasti za nekoliko stepeni ali će to idalje ostati iznadprosječno toplo za septembra.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C.

U Sarajevu sunčano uz malu, poslije podne i umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C, navode iz FHMZ-a. 

Zbog mogućih visokih temperatura danas od 12 do 17 sati na snazi je žuto upozorenje u dijelu naše zemlje. Preciznije, meteoalarm je upaljen za regije Banje Luke i Prijerdora, gdje bi se živa u termometru mogla popeti i do 34 podioka.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, odnosno starijima i veoma mladim. 

U četvrtak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom uglavnom na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku. Vjetar slab do umjerene jačine većinom zapadnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C.

U petak u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i slaba grmljavina su mogući u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Prvog dana vikenda očekuje se djelomično vedro. Vjetar slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

I na Facebook stranici BHMeteo.ba, meteorolozi su najavili promjenu vremena koja je pred nama:

"Još danas nas očekuje stabilno, sunčano i vruće vrijeme uz temperature lokalno do 36°C. U četvrtak nam stiže oslabljena hladna fronta donoseći lokalno padavine i blaže osvježenje.
Uz oslabljenju hladnu frontu u četvrtak počet će i period nestabilnog vremena koji će nas pratiti do kraja ove sedmice. Padavine samo lokalno u vidu prolaznih naleta kiše i pljuskova sa grmljavinom. Većih padavina uglavnom nema izuzev rijetko gdje uz jače grmljavinske pljuskove, a dosta krajeva će proći bez kiše.

Isto tako nekog većeg zahlađenja nema, temperatura će pasti za nekoliko stepeni ali će to idalje ostati iznadprosječno toplo za septembar. Oko 19. septembra moguće da će biti još vrućine", navodi se u objavi, prenosi Oslobođenje.ba.

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.