29.9.2023. 14:03
0
Mandić: Na sjednici OV se desilo ubistvo demokratije, legalno izabranom načelniku se oduzima riječ
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić održao je konferenciju za medije, gdje je prokomentarisao dešavanja na Općinskom vijeću Centar.

On je kazao da je sjednicu obilježilo ubistvo demokratije.

- Kada imate situaciju da se načelniku Općine, koji je legalno izabran sa dvotrećinskom većinom glasova, oduzima riječ i ne dozvoljava da se obrati vijećnicima do oduzimanja riječi svim vijećnicima s kojima se predsjedavajući ne slaže, do jedne takve atmosfere, koju nikad nisam doživio. Tri-četiri godine sam u ovom poslu. Bio sam u Skupštini Kantona, ovdje sam dugo. Gledam sve te sjednice drugih parlamenata. Ovo što smo jučer doživjeli izaziva snažan osjećaj mučnine i stida, moram reći, što dijelimo opštinske klupe sa ljudima koji su kršili sve moguće poslovnike. Po 10-15 puta se daje riječ vijećnicima NIP-a, nama se oduzima riječ, pravo govora - rekao je Mandić.

Dodao je da je bio primoran zamoliti novinare da im se ovako obrati i da iznese neke informacije.

- Dakle, jučerašnju sjednicu su obilježile dvije ključne izjave. Referirat ću se na zadnju tačku gdje je bio izvještaj komisije za opoziv. Kolegica će reći nešto više o smjenama, koje su na demokratski, ali jedan otimački način su neke pozicije u tim komisijama nesretnim oduzete, bez konsultacija. To je isto pokazalo ubijanje demokratije.  Čak i ako ste opozicija, obavijestite, dogovorite, najavite, a ne tako pred samu sjednicu napravite neku komisiju za imenovanje, promijenite ljude uz neka obrazloženja koja nemaju veze s mozgom - kazao je Mandić.

Dodao je da su dvije diskusije označile stanje u kojem se nalazimo.

- Prvo je vijećnik Velija Katica u jednom trenutku rekao „da su napravili grešku zato što su kopirali situaciju koja se desila, kopirali su referendum u Starom gradu“. Na šta se Ademović nadovezao jer je načelnik Starog grada u zatvoru. Dakle, to je jasna situacija i jasna poruka. U Starom gradu je postajao konzensus svih da se taj referendum treba desiti, ako ništa iz praktičnih razloga, jer je, ne ulazeći u razloge zašto je u pritvoru, opština ostala bez načelnika. U ovom slučaju imate načelnika koji je u punom kapacitetu, koji nema ni indicija, a kamoli kakvih prijava za prekršajno-krivično djelo koji se želi smijeniti godinu dana prije izbora i o tome smo dugo pričali. S druge strane imate izjavu predsjednika kluba NIP-a Hidajeta Porića koji u stanju očaja govori „da li postoji da nam neko donira papiriće?“ Ne postoji ta mogućnost i sjećate se na velikim izborima, pa je CIK kasnio sa budžetom, pa su i opštine i kanton nudili novac da se kupe papirići, ali ta mogućnost ne postoji. I nema potrebe jer opština ima novac i ja sam rasporedio, ali molim vas, vrlo je važno da vas informišem, mi smo radili stvari u skladu sa uputstvima - zaključio je Mandić, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.