3.10.2023. 16:17
0
Dodik ljut jer Murphy nije došao na skup koji rehabilituje četnike: To je Amerika koja radi protiv Srba
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, našao je novi povod da se obruši na američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

Ovaj put Dodiku je zasmetalo to što Murphy nije prisustvovao skupu u Doboju koji indirektno rehabilituje četnike.

U selu Boljanić kod Doboja održan je skup gdje se obijlježila godišnjica "Operacije Halyard" koju su 1944. godine tokom Drugog svjetskog rata organizirali saveznici kako bi s jugoslavenskog teritorija evakuirali svoje pilote čiji su avioni tamo oboreni.

Ta operacija izvršena je uz manju podršku četnika Draže Mihailovića. 

Predsjednik RS-a je kazao da je sa improvizovanog uzletišta kod Doboja, uz pomoć četnika, evakuisano 60 savezničkih pilota.

- On (Murphy) nije došao i ne želi da vidi ovo. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti. Hvala predsjedniku Fondacije "Haliyard" Džonu Kapelu što čuva sjećanje na slobodarsku borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, rekao je Dodik.

Dodao je kako je "to Amerika koja radi protiv Srba".

- To apsolutno govori o niskosti američkog ambasadora Michaela Murphya i njegove politike koju zastupa. To je neka Amerika koju mi ne poznajemo i koja nama uopšte nije naklonjena, to je Amerika koja je protiv Srba na Kosovu i u Republici Srpskoj, kazao je on.

Dodik smatra kako Murphy u Doboj nije došao zbog straha kako će na to reagovati u Sarajevu.

On je rekao da je "muslimanski i hrvatski narod u Drugom svjetskom ratu većinom bio na strani fašizma", ističući da je Murphy danas na njihovoj strani, a ne na strani sjećanja na ovaj događaj.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.