6.10.2023. 8:09
1
Novi petak, novi protest Dodikovih pristalica na međuentitetskoj liniji
FOTO: N1
I ovog petka pristalice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protestovati će na međuentitetskoj liniji razgraničenja. Skup podrške Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske održava se zbog optužnice koju je protiv njih podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovog petka skup će umjesto u 18 časova, kako je bilo do sada, početi u 17 časova.

Kako je najavljeno, okupljanje će biti održano u Pelagićevu u Mjesnoj zajednici Turić.

Od 1. septembra, skupovi su do sada održani u Doboju, Istočnom Starom Gradu, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Svaki od skupova su, do sada, proticali mirno, a obezbjeđivala ih je policija Republike Srpske.

Na nekim od ranijih protests bilo je vidljivo i prisustvo snaga EUFOR-a, koji su, kako je tada saopšteno za N1 skup pratili u okviru svojih redovnih aktivnosti

“U okviru mandata, EUFOR kontinuirano vrši patrole širom BiH kako bi pokazao naše prisustvo i nepristrasno pratio situaciju. Naš mandat se ostvaruje kroz interakciju sa lokalnim zajednicama i agencijama za provođenje zakona u BiH. EUFOR ostaje opredijeljen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog okruženja”, saopšteno je tada iz EUFOR-a.

Oba objavljena u Službenom glasniku
Podsjetimo protiv predsjednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika RS Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog kršenja odredaba Krivičnog zakona BiH koje se odnose na nepoštovanje odluka visokog predstavnika koje je nametnuo Christian Schmidt čiji legitimitet na čelu OHR Dodik osporava. Predmet je formiran nakon usvajanja Zakona o neprimjenjiivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjena Zakona o objavljivanju propisa i drugih akata kojim je OHR “izbačen” iz Službenog glasnika. Uprkos ukidanju ova dva zakonska akta, oba su objavljena u Službenom glasniku RS, čime su stupila na snagu, a nakon što je Dodik potpisao ukaze o njihovom proglašenju.

Kako je početkom septembra rečeno, okupljanja na međuentitetskoj liniji pod nazivom “Granica postoji” biće održavana “sve dok traje proces protiv zvaničnika RS”.

O sloganu ovih okupljanja ranije se oglasio i OHR.

“Ustavni sud BiH je razmatrao ustavnost izraza ‘granica’ u Ustavu Republike Srpske u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz granica ‘neustavan’. Osporeni član Ustava RS-a je izmijenjen kako bi izraz ‘granica’ bio zamijenjen terminom ‘međuentitetska linija razgraničenja’. Ne postoji državna granica između entiteta”, saopštili su.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.