20.10.2023. 17:24
0
Oglasio se State Department o sankcijama porodici Dodik
Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije pojedincima i kompanijama koji su dio pokroviteljske mreže predsjednika RS Milorada Dodika, saopćio je State Department.

- Uprava za trezor je poduzela mjere protiv dva fizička lica i četiri subjekta, među kojima su i dvoje punoljetne Dodikove djece, Igor i Gorica Dodik. Ova mreža olakšava Dodikovu vodeću ulogu u potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. i autoriteta visokog predstavnika, kao i održavanju duboko ukorijenjene korupcije u Bosni i Hercegovini (BiH). Ova mreža također jača ekonomiju zemlje zasnovanu na pokroviteljstvu, čime se koči kritično važan ekonomski rast i prilike za građane BiH.

Dodik kojeg su sankcionisale SAD, vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela i političkog ćorsokaka u zemlji – zloupotrijebio je svoju zvaničnu vladinu poziciju da akumulira lično bogatstvo putem podmićivanja, mita i drugih oblika korupcije.

Nedavno je Dodik tražio donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS iz juna 2023. kojim bi se odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika proglasile neprimjenjivim u RS, čime se ometa provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodikov zakon je stupio na snagu u julu, uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, zbog čega je Sud BiH optužio Dodika za ignorisanje ovih odluka.

Današnje sankcije imaju za cilj narušavanje elemenata finansijske mreže koja Dodika lično obogaćuje i omogućava na štetu teritorijalnog integriteta i funkcionalnog upravljanja BiH, te općeg ekonomskog blagostanja RS. Ove sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima kako bi se promovirala odgovornost za osobe koje su uključene u korupciju i podrivaju demokratskih procesa ili institucija u regiji. One su dio širih napora američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu - navode iz State Departmenta, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.