20.10.2023. 20:16
0
Nakon Sattlerove najave da “su spremni trošiti još”: Šta su od njega zatražili načelnici bh. općina?
FOTO: N1
Prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler jutros u posjeti Bugojnu. Na sastanku uz načelnika Hasana Ajkunića bili su i načelnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Jajca, Donjeg Vakufa ali i državni ministar odbrane, Zukan Helez. Sve se dešava uoči skorašnje posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja će predstaviti ogroman paket pomoći za regiju Zapadnog Balkana, a Sattler tvrdi kako mu je namjera bila čuti prijedloge projekata za pomoć stanovništvu lokalnih zajednica.

Jučer u Travniku, danas u Bugojnu. Johann Sattler osluškuje, kako kaže, potrebe lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od najvećih investitora, Evropska unija putem Sattlera nadzire realizaciju utrošenog novca, ali najavljuju i kako su spremni trošiti još.

“Predsjednica Komisije, Von der Leyen priprema posjetu ovom regionu, uključujući i BiH, početkom novembra, treba istaći da je ovo treća posjeta u tri godine, to pokazuje fokus i posvećenost s evropske strane Bosni i Hercegovini. Ovo je vrlo dobar znak. Donosi, kao znak podrške, ogromni finansijski paket koji će ovdje prezentovati, spremni smo trošiti novac ovdje, ali moramo vidjeti reforme”, naveo je danas Sattler.

A šta su to načelnici koji su danas bili na sastanku od Sattera zatražili, pojašnjava i ministar odbrane, Zukan Helez, Bugojanac koji ga je i doveo danas upravo na ovo mjesto.

“Zajedničko ono što su iznijela sva četiri načelnika, to je odlaganje otpada, jedan veliki problem što također ima refleksiju na zdravstveno stanje stanovništva, to ćemo raditi u narednom periodu, izmjena cijevi, odnosno uspostavljanje snabdijevanja vodom, da svaki stanovnik ima vodu, također općina Gornji Vakuf-Uskoplje je osam posto pokrivena minama to smo dogovorili da intenziviramo”, istakao je Helez.

Načelnici općina koji su prisustvovali danas susretu sa Sattlerom i Helezom nadaju se kako će upravo njihovi projekti biti finansirani kroz paket pomoći koji će predstaviti predsjednica EK Ursula von der Leyen prilikom posjete BiH.

“Za Općinu Bugojno uz saglasnost s našim ministrom Zukanom mi smo delegirali jedno veliko pitanje, ogromno, vodosnabdijevanje koje imamo s područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja, želimo da izvorište Kruščica koje ide do Bugojna 20 kilometara, da dođemo do izmjene azbestnih cijevi. Jednostavno želimo da što prije riješimo pitanje jer kako znate da je to uzrok karcinoma, oboljenja a vjerujte da je to pitanje života i smrti”, naglasio nam je načelnik Bugojna, Hasan Ajkunić.

No, Sattler je bio jasan i u tome, ako hoćete novac, onda se morate i potruditi. Poruka je to bila višim nivoima vlasti, kao i poziv na usvajanje reformskih zakona, zakona o sprječavanju novca i finansiranju terorizma, zakona o sukobu interesa i zakona o sudovima. Državni ministar Helez, optimističan, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.