23.10.2023. 10:06
0
Ćudić: Preći ćemo na plan B ukoliko stranke iz RS-a nastave blokadu u državnom parlamentu a to su diplomatska rješenja vezana za diplomatsku izolaciju RS-a
Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Naše stranke Sabina Ćudić gostovala je jutros u programu BHRT-a gdje je govorila o aktuelnim temama na državnom nivou te putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i stradanju civila i napadima na Pojas Gaze.

Na prozivke da do sada nije javno objavila podršku Palestini, Čudić kaže da je u njenoj glavi jasno na čijoj je strani.

Nema sumnje da je u mojoj glavi jasno na čijoj sam strani, da je ono čemu svjedočimo u Gazi kršenje međunarodnog prava, humanitarna kriza koju proizvodi desničarska vlada Benjamina Netanyahua, čini ratne zločine i dovodi čitav svijet do regionalnog rata koji može eskalirati u svjetski", kaže Ćudić.

Naglašava kako svjedočimo onome čemu smo svjedočili i u BiH, a da je riječ o ničem drugom do etničkom čišćenju u Pojasu Gaze.

O tome da političari u BiH imaju različite stavove po pitanju pružanja podrške Palestini ili Izraelu, Ćudić kaže da se, nažalost, i ovakva situacija koristi za dnevno politička prepucavanja.

"Ne znam da li se političari u BiH boje jasno reći na čijoj su strani, ali malo koja država govori jednim glasom. Mi često koristimo ovakvu situaciju za dnevno politička prepucavanja. BiH nije toliko snažna da će usmjeriti globalna politike. Ne podržavam takvu vrstu vokabulara, prepucavanja, niti bih ikada dozvolila da se ikome tako obraća. Osuditi napad na civile - civilizacijska vrijednost, a ovo je pitanje koje se nije započelo jučer, već decenijama", ističe Ćudić.

Potom, Ćudić je govorila i o putu BiH ka EU, blokadama na državnom nivou te eventualnom Planu B.

Ćudić se nedavno sastala sa Johannom Sattlerom, a povod je bio skori dolazak Ursule von der Leyen u Sarajevo.

"Povod za sastanak je bio dolazak Ursule von der Leyen, paket pomoći koji je planiran za Zapadni Balkan u okviru kojeg BiH ima priliku povući milijardu eura od čega su jedna trećina nepovratna sredstva", kaže ona.

U smislu blokada, konkretno u državnom parlamentu, Ćudić kaže da će onda biti prinuđeni pronaći altnernativu, u diplomatskom smislu.

"Ako još jednom stranke iz RS-a postupe kao i do sada, u smislu blokade usvajanja određenih zakona, onda je neophodna izolacija faktora koji vodi ka destrukciji i destabilizaciji. Onda možda trebamo ići u neki plan B da vidimo šta su alternative za BiH. Ako će se Banja Luka poigravati sa BiH, da vidimo plan B", pojašnjava Ćudić i na pitanje šta bi ta alternativa bila, ona odgovara:

"Plan b su diplomatska rješenja vezana za diplomatsku izolaciju RS-a i traženje mehanizama da se taj faktor zaobiđe", ističe Ćudić.

Na pitanje da li smatra da su pogriješili kada su Dodika izabrali za koalicionog partnera, Ćudić odgovara da se ona silno borila i zagovarala da se vrata otvore opoziciji. Međutim, kako je kazala, "imamo situaciju koja se servira, ne koju biramo".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.