23.10.2023. 15:16
0
NATO pripreme: Oružane snage BIH, Britanije i SAD na Manjači
Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva održat će još jednu zajedničku obuku širom Bosne i Hercegovine u periodu od 23. oktobra do 26. novembra 2023. na vojnim lokacijama u Rajlovcu, Tuzli, Manjači i Čapljini, najavljeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja zajednička obuka, uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva. Ova obuka omogućit će vojnim licima iz obje države da razmijene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om.

Ove godine, obuka uključuje i tim stručnjaka kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli obuku taktičkog planiranja razvijajući vojnu saradnju sve tri države, prenose Vijesti.

Ova redovna zajednička obuka je nadogradnja dugoročne saradnje u razvoju odbrambenih kapaciteta između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, kroz koju će vojno osoblje i jedinice širom zemlje biti u mogućnosti napredovati kroz obuku, mentorstvo i razmjenu vještina.

Pripadnici i pripadnice oružanih snaga sve tri države iskoristit će prednosti modernizovanog vojnog poligona u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, kao i poligona za obuku djelovanja u urbanim sredinama u Tuzli, čiji razvoj je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvođenje obuke na ovakvim poligonima direktno podržava ambicije Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim operacijama podrške miru.

(Ajdin B.)

NATOOS BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.