9.4.2024. 18:10
1
Dodik: BiH neće donijeti odluku o članstvu u NATO-u, na to nikad nećemo pristati
Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da nema nametnog članstva u NATO-u, jer je RS pitana strana koja na to neće pristati.

Reagirao je i na jučerašnji sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

- Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće donijeti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način - poručio je Dodik.

Prokomentarisao je i apel Bećirovića u NATO-u da uputi BiH poziv za članstvo, Dodik je naveo da je "Bećirović sklon zloubotrebama, pa i pozicije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH." 

- Bećirović je ostrašćeni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su skoro svi građani u BiH za NATO integracije, što je oobična laž - naglasio je Dodik.

Naveo je da da zvanične politike u BiH za pridruživanje NATO savezu nema. Dodik je ponovio da RS neće glasati za tako nešto, niti će se izjašnjavati.

- Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove - naglasio je Dodik.

 Naglasio je da se Bećirović "busa u Briselu bez razloga kao da je nešto napravio, a kada se pročita sta je Stoltenber rekao jasno je da to zavisi od zemlje".

- Ako je mislio na BiH, a vjerujem da jeste, BiH neće donijeti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO - poručio je Dodik.

Kazao je da bi bilo krajnje vrijeme da se supste tenzije u veoma rovitoj situaciji izazvanoj, kako Dodik naglašava, "nametanjima odluka od Kristijana Šmita (Christian Schmdt), što je dovelo do raskola u vladajućoj strukturi".

- Mogu da razumijem da je to njegov stav koji se tiče pozicije muslimana - Bošnjaka u BiH, pa čak dijelom i Hrvata, ali to nije stav RS. Bećirović bi trebalo da zna da se o vojnim pitanjima u Predsjedništvu odlučuje konsenzusom, a tog konsenzusa nema, niti se može postići. Kao neko ko je jednak među istima, jer su članovi Predsjedništva jednaki, Bećirović bi trebao da uvažava tu situaciju i da je dalje ne komplikuje. Ali, očigledno on je odlučio suprotno da uvijek nešto komplikuje i nameće -  naglasio je Dodik, pa nastavio: 

- NATO je bombardovao Srbe jednom i nikada nam više to ne treba. Mi ne možemo iz tog razloga da prihvatimo članstvo i mislim da je to pricipijelan i politički korektan stav, imajući u vidu da smo mi pitana struktura u BiH u vezi sa vojnim savezima.

On je naglasio da je RS jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

- Ovo što radi Bećirović nije dobar posao ni za njegovu BiH. Mislim da ćemo, kad se vratim iz Pariza, morati da sjednemo i vidimo kako da redefinišemo rad komisija i bilo kojeg tijela koje sarađuje sa NATO. Ako oni misle da mogu da rade na osnovu lažnog predstavljanja Bećirovića i da se tako ponašaju, onda to govori o njihovoj aroganciji. Ali, našu saglasnost za to pitanje neće dobiti nikad - zaključio je Dodik.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.