26.10.2023. 10:46
0
Žuljević: "Deklaracija o Gazi nije zbog kršenja Poslovnika mogla biti na dnevnom redu"
FOTO: screenshot
U jutarnjem programu FTV-a gost je bio Aner Žuljević, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Govora je bilo o maratonskoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, rebalansu budžeta i radu Komisije za izbor i imenovanje.

O rezultatima rada Federalnog parlamenta i vladajuće koalicije.

-Rebalans budžeta dakle je usvojen gospodine Žuljeviću uprkos zamjerkama i opozicija je tačnije Stranka za Bosnu i Hercegovinu glasala za usvajanje rebalansa budžeta, žustra sjednica, puno pauza evo u konačnici ipak imamo usvojen rebalans budžeta-

„Pa to je da kažem najvažnija informacija sa jučerašnje sjednice. Ja bi volio da smo mi svi zajedno političari poštedili i građane i vas medije da gledate onaj cirkus u Parlamentu koju je nažalost omogućio Poslovnik. Naš Poslovnik je jedan demokratski akt za koji treba određeni nivo političke kulture da ga znate koristi, nažalost on bi  trebao da se upotrebljava za koristi i interes građana Federacije koji su nas birali, on se najčešće zloupotrebljava za neke političke interese populizam i ostvarivanje nekih PR potreba pojedinih političkih stranaka.

Ono što se tiče budžeta moram reći da me iznenađenje da SDA nije podržao ovaj budžet zato što se radi praktično o budžetu koji je neznatno promijenjen u odnosu na ono što smo mi imali na početku godine kada je bio njihov premijer.

Radilo se o stvarima koje su se trebale urediti u rebalansu budžeta, a odnosile se na rad Parlamenta u prethodnim mjesecima, vi znate da smo mi usvojili niz akata koji se tiču socijalnih prava građana, usaglašavanje penzija i naravno trebalo je sve to uskladiti u financijskim iznosima da bi zadnja dva mjeseca svi korisnici socijalni prava u Federaciji dobili svoje iznose na račune.

Tako da ovdje nije bilo nikakve drame što se tiče rebalansa budžeta da kažemo da je ova Vlada sa svoje strane radila neku rekompoziciju stavki koja bi bila dramatična u reformskom smislu.

Znači radilo se isključivo o fiskalnom završetku jedne budžetske godine u skladu sa odlukama Parlamenta, konkretno najviše vezano za socijalna prava, znači penzije, civilne invalidnine koje su u međuvremenu povećane da se isplate do kraja godine po zakonskim iznosima koji su bili predviđeni.“

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.