31.10.2023. 11:39
0
Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu prijedlog rebalansa budžeta
Počela je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH koji je ranije usvojila federalna Vlada u iznosu od 6.937.563.355 KM i veći je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na izvorni.

Prethodno je rebalans budžeta usvojio Predstavnički dom. Toni Kraljević, federalni ministar finansija, obrazlažući razloge za donošenja rebalansa, podsjetio je da je Fondu solidarnosti FBiH osigurano 10 miliona KM, te da je to, kako kaže, mali koračić ka sistemskom rješavanju ovog problema.

- Prvi razlog za usvajanje rebalansa tiče se tehničkih grešaka koje su se dogodile prilikom silne amandmanizacije, a prilikom usvajanja izvornog budžeta FBiH gdje su mnoga sredstva ostala zarobljena, kao što je to slučaj sa nabavkom udžbenika. Drugi razlog je izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu 3,9 posto što je nedostajućih 69,6 milijuna KM kako bi se uredno isplatile mirovine za prosinac. Treći razlog odnosi se na izmjene i dopune Zakona na osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom odnosno nedostajućih 67 milijuna KM da bi se isplatile neratne invalidnine za posljednja tri mjeseca, kaže Kraljević.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.