2.11.2023. 13:42
0
Zaposleni u sudovima, tužilaštvima i pravosudnim ustanovama RS traže povećanje plaća
FOTO: Screenshot
Zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske odlučili su danas održati jednosatni štrajk kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo uvslovima rada i zatražili povećanje plaća. Ovo se odnosi na zaposlene u sudovima, tužilaštvima, kazneno-popravnim zavodima, sudskoj policiji i pravobranilaštvu RS-a.

Prema njihovim izjavama, traže od entitetske vlade da ispuni raniji sporazum o povećanju plaća, koji je postignut tokom ove godine. Danijela Božić, predsjednica Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjoj Luci, istakla je kako smatraju da su administrativni radnici "diskriminirani" u pogledu naknade za topli obrok, naknade za minuli staž i naknade za regres u poređenju s nosiocima pravosudnih funkcija.

Ovo nije prvi put da su zaposleni u javnim institucijama u RS-u izrazili svoje nezadovoljstvo. Krajem septembra, šest sindikata zaposlenih u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu organiziralo je protestnu šetnju u Banjoj Luci kako bi zahtijevali povećanje plaća.

Tada su sindikati istakli da je Vlada RS-a dogovorila povećanje plata za oko 55.000 radnika u prosjeku za oko 160 maraka (80 eura). Međutim, iz Vlade RS-a više puta su isticali da trenutno nema sredstava za ispunjenje ovih zahtjeva.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.