8.11.2023. 17:20
0
NES o Izvještaju Evropske komisije: Neka "Trojka" prestane obmanjivati naše građane
Povodom Izvještaja Evropske komisije o ispunjavanju uvjeta Bosne i Hercegovine za početak pregovora sa Evropskom unijom oglasio se Narodne evropski savez (NES) BiH, koji je pozvao vladajuću koaliciju da prestanu obmanjivati javnost.

- Vladajuća koalicija koja čini vlast na nivou države Bosne i Hercegovine svakodnavno je iznosila tvrdnje da ispunjavaju uvjete za pristupanje naše države Evropskoj uniji, odnosno za otvaranje pregovora o članstvu u tom organizaciji. Vrlo često su navodili kao ključni uspjeh brzo imenovanje članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Pokušavali su nas, također, ubjeđivati da vode otvoreni dijalog i da rješavaju i da će rješavati pitanja građana naše države - istakli su iz NES-a i dodali:

- Međutim, bile su samo slatke priče. Da je to tako potvrđuje i izvještaj Evropske komisije u kojem je konstatovano da Bosna i Hercegovina nije ispunila uvjete za početak pregovora sa Evropskom unijom i da je naša država nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Iz NES-a ističu da to znači da ne samo da nije bilo napretka, već da je Bosna i Hercegovina nazadovala u vladavini prava. Također, napominju da je u izvještaju Evropske komisije navedeno "primjećujemo da je RS donijela niz protivustavnih zakona".

- Zato "Trojki" poručujemo da prestanu obmanjivati javnost. Ništa od onoga što su građanima obećavali nije ispunjeno. Primjetan je samo nazadak. Njihovi koalicioni partneri donose antiustavne zakone i insistiraju na donošenju novih koji bi slabili i državu i državne institucije. Umjesto da donesu zakon kojim osnivaju Vrhovni sud Bosne i Hercegovine oni nam kao glavni problem u pregovorima o tom pitanju ističu sjedište suda. A sve ostalo bi da ostane isto, pa čak i da smanje nadležnost Suda Bosne i Hercegovine - naveli su iz NES-a i dodali:

- Umjesto da insistiraju na punoj implementaciji presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti, i provedbi odredaba Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i RS-a o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u javnim institucijama entiteta, oni nam kao prioritet nude implementaciju presude "Ljubić", koja je implementirana, što je potvrdio i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, i osiguranje takozvanog legitimnog predstavljanja.

Umjesto da donesu zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji će osigurati efikasnost rada pravosuđa, a time i veći stepen sudske zaštite naših građana, oni donose neprovodive izmjene zakona o čemu se oglasilo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Na kraju saopćenja iz NES-a su poručili:

- Možete lagati neke ljude sve vrijeme, ali ne možete lagati sve ljude sve vrijeme.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.