8.11.2023. 18:05
0
Konaković: Dobili smo poruku da su BiH širom otvorena vrata EU
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je konferenciju za novinare povodom Izvještaja Evropske komisije o napretku naše zemlje i uslovnom otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

- Ne postoji zemlja u regionu koja je od dobijanja kandidatskog statusa do uslovne odluke o početku pregovora to prošla za period od desetak mjeseci.

Hrvatska je od juna 2004. do oktobra 2005., kada je otvarala pregovore, Sjeverna Makedonija je čekala više od 15 godina u istom statusu. Ovo je za one koji pitaju šta je to toliko senzacionalno. Važno je da znate kako se inače ti procesi unutar EU dešavaju i koliko su kompleksni i zahtjevni - kazao je Konaković.

Istakao je da se radi o jednoj veoma odličnoj poruci za Bosnu i Hercegovinu.

- Ona svoju težinu ima i zbog činjenice, niko to nije krio, da smo kandidatski status dobili nezasluženo, da je bilo zbog geopolitičkih dešavanja i promjene politike proširenje, ali smo se veoma, veoma brzo izborili da dobijemo tu famoznu riječ preporučujemo, oko koje smo se borili do zadnje minute, a ne preporučit ćemo - izjavio je Konaković.

Konaković je podsjetio na kompleksnost donošenja odluka u EU, ali je naveo kako su lobisti i ljudi u BiH zabilježili malu pobjedu.

- Ne smije biti razlog za euforiju, ali mora biti razlog za nastavak i dalji intenzitet ispunjavanja propisa iz 14 prioriteta i svih drugih reformi koji građanima BiH donose određene benefite.

Onim skepticima koji su govorili "Evropa nas neće", mislim da nije primjereno da se tako ponašaju i takve poruke šalju.

Mi smo dobili poruke iz EU da su nam širom otvorena vrata i jasno da tu postoje pravila koja se moraju ispuniti da postanete članica.

Hoću da ponovim nekoliko važnih činjenica zbog čega, zapravo, sve ovo vrijede. Hoću, naravno, imam pravo na ličnu satisfakciju, one što pitaju što se zašto razgovaramo, što se nismo potukli na nekom sastanku u Konjicu na kojem je bilo teško riječi, pitam šta mislite kako bi izgledao Izvještaj Evropske komisije da su se lideri potukli ili da su sve blokirali i da je sve stajalo kao drugi niz.

Sada imamo razlog da kažemo da se ova vrsta kompromisa, dijaloga i razgovora jedina isplati. Naš konačan cilj je poboljšanje uvjeta života u BiH - kazao je Konaković.

Konaković je kazao da je ovo sve danas važna politička poruka, te da, kada bi mogao birati, da bi birao paket podrške.

- Bit ćemo dosta konkurentniji kroz poslovne prilike. Naši izvoznici sa kamionima na granicama čekaju "3.000 godina" da izvezu svoje proizvode. 

Zamislite kad te granice nestanu koji je to potencijal za one koji izvoze. Zamislite kakav će biti interes stranih investitora. Sve su elementi za optimizam i razlog za dalju posvećenost - naveo je on.

Konaković je pozvao sve stranke u BiH da zajedno ponude neko bolje rješenje, daju neki amandman i da ga zajedno usvoje, naglasivši da je to prilika koja se nikad nije desila.

- Danas je konkretna ponuda, ovo se dešava ne samo zbog nas, nego i zbog rata u Ukrajini - dodao je Konaković.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.