9.11.2023. 10:39
0
Skok bez aplauza na 30. godišnjicu rušenja Starog mosta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas na Starom mostu, na 30. godišnjicu rušenja najvrijednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Među njima i đaci Osnovne škola Mujaga Komadina, te predstavnici Fudbalskog kluba Velež.

Simbolično, u 10:16 sati kada je srušen Stari most prisutni su uz zvuk sirene koja je tokom agresije na Mostar predstavljala signal opasnosti, u Neretvu bacili karanfile, a tradicionalno je izveden i skok bez aplauza.

Podsjetimo, nakon dvodnevnog granatiranja s položaja HVO-a, kameni luk, koji je stoljećima spajao obale Neretve srušen je 9.novembra 1993. godine u 10:16 sati.

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u novembru 2017. godine.

Trideseta godišnjica rušenja simbola Mostara i BiH manifestacijom pod nazivom “Oda Starom mostu” obilježavaju mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti iz škola i obrazovnih institucija koje nastavu izvode po planu i programu na bosanskom jeziku.  Istinu o rušenju simbola grada čuvaće nove generacije, jer institucije i dalje odbijaju obilježiti 9. novembar.

Iz Gradske uprave Mostara je potvrđeno da Grad Mostar ni na koji način ne planira obilježiti 30. godišnjicu rušenja Starog mosta.

Stari most, visok 24 metra u najvišem dijelu, obnovljen je i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture, prenose Vijesti.ba



(Mubina Lj.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.