9.11.2023. 15:36
0
Stanari sa Otoke pokrenuli peticiju - Traže izmještanje pijace Kvadrant, a najavljuju i proteste: Osiguravajuće kuće nakon požara ne žele da sarađuju sa stanarima zgrada
Nakon što je požar koji je izbio u nedjelju uništio pijacu Kvadrant i oštetio zgrade u njenoj blizini na Otoci, stanari su pokrenuli peticiju o izmještanju pijace.

Naime, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića zahtijevaju hitno izmještanje svih prisutnih boksova i pijačne djelatnosti na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka, a koja ispunjava minimalne tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad vlasnika na istoj.

- Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića su pretrpjeli ogromnu štetu u nedavnom požaru koji je krenuo sa navedene pijace, a koji je rezultat nemarnog odnosa preduzeća KJKP "Tržnice-Pijace" i samih vlasnika boksova koji su radili u krajnje neadekvatnim uslovima i bez adekvatnih mjera sigurnosti. Stanari navedenih zgrada se pored velike materijalne štete na njihovim jedinicama, suočavaju i sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te njihovim udisanjem dolazi do određenih iritacija dišnog sistema, ističu stanari.

Također, naveli su i problem sa osiguravajućim kućama koje nakon nemilog događaja "ne žele da sarađuju sa stanarima navedenih zgrada ili to rade po znatno većim cijenama upravo zbog prevelikog rizika koji navedena pijaca Kvadrant predstavlja po sigurnost samih zgrada i stanara".

- Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred vaših ustanova i navedene pijace. Zahtijevamo da se u što skorije vrijeme izmjesti navedena pijaca Kvadrant sa sadašnje lokacije, da se zakupcima obezbijede svi neophodni uslovi za dostojanstven i normalan rad zbog osiguranja njihovih i naših prava, a sve u cilju izbjegavanja ponovnih nemilih događaja kojima smo svjedočili u prethodnim danima, dodali su.

Za kraj su istakli da peticija nije upućena kao bilo kakav oblik stigmatiziranja zakupaca ili njihovih prava na privređivanje, nego je upućena kao temeljno pravo stanara na život, vlastitu sigurnost, sigurnost domova, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu našeg okoliša.

Peticija je upućena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, gradonačelnici Benjamini Karić, načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću, direktoru KJKP "Tržnice-pijace" Sarajevo Jasminu Teroviću.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.