10.11.2023. 15:34
0
Hurtić pozvao sve majke, supruge i žene da podvuku crtu
FOTO: Vijesti.ba
Danas je u Gradačcu u Gradskoj upravi održan sastanak o tome šta su nadležne institucije poduzele u protekla tri mjeseca od trostrukog ubistva u tom gradu.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grdačca, Edis Dervišagić, ministаr za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić, kao i predstavnice sigurnih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine.

Također na sastanku se govorilo i o prevenciji femicida.

Nakon sastanka je održana konferencija za medije, gdje su se obratili ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića, te gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić.

Мinistаr za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić je poručio da je nakon 90 dana od gnusnog zločina, inicirao sastanak sa gradonačelnikom.

-Insistirajući da sastanak sa predstavnicama sigurnih kuća organizujemo upravo u Gradačcu. Razgovarali smo o svim problemima, i o stvarima koje su se dešavala do 11. augusta i onima koje se dešavaju od tada do današnjeg dana. Simptomatična stvar kada govorimo o TK jeste da je bilo 95 osoba koje su zatražile pomoć u sigurnoj kući, to jeste od 11 augusta do danas su 34 osobe zatražile pomoć u sigurnoj kući u Tuzli, istaknuo je ministar Hurtić.

On je podvukao da je to povećanje od trećine za samo ova tri mjeseca, i da je iz Gradačca je 15 osoba zatražilo smještaj u sigurnoj kući.

-A sve ostale iz drugih kantona, danas smo saznali i da su osobe iz Gradačca išle i u sigurnu kuću u Modriči. Mi smo medijskim pritiskom na javnost pokušali da otvorimo mogućnost da riješimo u zakonske regulative i u Federacije BiH, RS i na državnom nivou. Kako sam shvatio u razgovarao s kolegicama iz sigurnih kuća, taj zakon je bolje riješen u RS, ali da je problem primjena, naglasio je on.

Osvrnuo se i na to da su nakon 11. augusta svi pričali o zakonima, femicidu, potrebi rješavanja problema.

-A nakon nekoliko danas nastupio je tajac, i da nije ovaj datum i da mi nismo došli ovdje, o ovome se ne bi govorilo. Pomenuti događaj je specifičan radi tog snimanja na internetu, ali nedugo nakon toga dogodilo se ubistvo u Živinicama i zatim u Bijeljini. I niko o tome nije razgovarao, izričit je Hurtić.

On je naglasio da kao društvo moramo razgovarati, da bi došli do samog početka rješavanja problema.

-Moramo biti realni da, ne možemo nikada završiti do kraja, ali moramo razgovarati o svim tim problemima. O maltretiranju djece u porodici, starijih osoba, roditelja itd. Moramo u sljedećih nekoliko godina napraviti akcioni plan, da pristupimo rješavanju ovog problema. Šira zajednica političari, humanitarne organizacije i svi ostali se moraju angažirati da bi zajedno djelovali, jasan je Hurtić.

Ministar Hurtić je pozvao sve majke, supruge i žene da podvuku crtu.

-I da kažu stop nasilju u porodici, da krenu iz te kuće. Da se ne vraćaju više tom nasilniku, jer nastupa gori belaj kada se one iz sigurne kuće vrate u kuću u kojoj su maltretirane, poručio je Hurtić.

Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić, je istaknuo da su an ovom sastanku imali priliku da s predstavnicama sigurnih kuća porazgovaraju o svim problemima sa kojma se susreću.

-Iz prve ruke smo uočili i određene probleme sa kojima se oni susreću i da iniciramo određene promjene. Naš cilj jeste da Gradačac, nakon svega ovoga, ne bude prepoznat u javnosti samo kao mjesto stravičnog zločina. Nego kao i mjesto iz kojeg je nakon toga pokrenuta inicijativa da za određene pozitivne promjene , kako se ovako stanje ne bi ponavljalo, rekao je on.

Gradonačelnik Dervišagić je naglasio da je u proteklom periodu u Gradačcu održan niz sastanaka.

-I nakon svakog od tih sastanak, uslijedile su određen pozitivne promjene. Nedavno smo u Gradačcu imali sastanak nadležnih ministara, sa federalnog i kantonalnog nivoa. Nakon kojeg je upućena inicijativa, i dobili smo odgovor da se pristupa izradi studije koja bi trebala da pokaže način i pozicije u Federaciji BiH, gdje će se otvarati nove sigurne kuće. Vjerujem da će i današnji sastanak inicirati nove promjene. I nadam se da će nakon svega ovog što smo prošli, biti pokrenute neke pozitivne promjene i da do toga više ne dođe, rekao je on.

Podsjetimo, tijelo Nermina Sulejmanovića, ubice iz Gradačca, od 11. avgusta nalazi se u hladnjači Komemorativnog centra Tuzla.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović je svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović pronašao u kući njene tetke, gdje je ranio Nedima Pamukovića, Nizaminog rođaka. Nakon toga Nizamu i njihovo dijete odveo je u jednu vikendicu, tu ju je brutalno pretukao, a usmrtio je hicem iz pištolja što je prenosio na društvenoj mreži Instagram.

Nakon toga, u centru grada ranio je policajca Huseina Kotorića i usmrtio Denisa Ondera, a na njegovog oca Đengiza Ondera pucao je na kružnom toku kod pravoslavne crkve, onda ga je slijedio do kuće gdje ga je ubio, a teško ranio njegovu suprugu Harisu Onder. Nekoliko sati kasnije je izvršio samoubistvo na napuštenoj farmi konja u naselju Ledenice, prenose Vijesti.ba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.