8.12.2023. 16:25
0
Ministar Hurtić posjetio napadnutu povratnicu iz sela Stošnica
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je posjetio 77-godišnju Ljeposavu Petković, povratnicu u selo Stošnica kod Vozuće koja je pretučena, opljačkana i kojoj je prijećeno ubistvom.

Hurtić je osudio napad dvije osobe, a koji se desio preksinoć u njenoj porodičnoj kući.

"Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana. Ovdje sam saznao da je selo Stošnica mirno mjesto, mjesto suživota u kojem skladno već dvije decenije žive povratnici Srbi i Bošnjaci zajedno", izjavio je.

Pozvao je nadležne da što prije rasvijetle ovaj slučaj i počiniteljima teško razbojništva odrede odgovarajuću kaznu, prenosi Klix.

"Potrebnim smatram i pojačano prisustvo policije u svim povratničkim mjestima, iz razloga što, nažalost, prijetnje ovoj populaciji uglavnom nisu bezazlene. Ne smije se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena, u ma kojem dijelu Bosne i Hercegovine živjeli, jer se zaštitne mjere moraju jednako provoditi na nivou cijele države. Opasna ponašanja pojedinaca, koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana", poručio je.

Napomenuo je da je to obaveza koja se mora poštovati prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Nerin Dizdar (SDP) je također posjetio Petković.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.