17.11.2023. 8:01
0
Karan: Niko nikada neće uhapsiti predsjednika RS
FOTO: n1
Niko nikada neće uhapsiti predsjednika Republike Srpske zato što je obavljao svoj ustavni posao i ako nekog treba hapsiti, onda je to Christian Schmidt, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan gostujući na RTRS-u.

Karan je istakao da bi njegov kolega iz FBiH Ramo Isak trebalo "da se bavi prijetnjama terorizma, umjesto što, mimo svojih nadležnosti, prijeti da će uhapsiti predsjednika RS Milorada Dodika".

- Isak ne bi smio tako da istupa. Njegova politika prelazi u funkciju huškanja i potpirivanja. Radikalne grupacije će se nakon takvih istupa osjećati vrlo sigurno. Isak potpuno nastupa kao političar, a loše je da neko ko vodi političku partiju vodu MUP-a - rekao je Karan.

On je istakao da proces pred Sudom BiH protiv predsjednika RS predstavlja klasičan primjer rušenja Dejtonskog sporazuma i Ustava.

- Sudi se predsjedniku za nešto što nije krivično djelo, od nekoga ko ne može donijeti izmjene Krivičnog zakona. Ovo je ustavnopravno nasilje. Isak to preskače, ne želi da priča o tome. Evo ja neću preskočiti i reći ću - nikada niko neće uhapsiti predsjednika RS zato što je radio svoj ustavni posao. Predsjednik je radio ustavni posao, a MUP RS štiti ustavni poredak i institucije RS - naglasio je Karan.

Karan je istakao da bi trebalo uhapsiti Christiana Schmidta zbog rušenja ustavnog poretka BiH.

- Da je ovo normalna država i normalne pravosudne institucije, i Sud i Tužilaštvo, ovdje bi bio uhapšen Schmidt i to ne zato što radi na crno, nego što ruši ustavni poredak - naglasio je Karan.

Karan smatra da političari u Federaciji BiH, biranjem strane u sukobu u Gazi, ideološki podstiču radikalne grupacije u BiH.

- Posljednjih godina rijedak je slučaj terorizma u svijetu u kojem nije postojala neka poveznica sa BiH. To je jako loše, loše su poruke. Takvim porukama se stvara sigurno mjesto i logistička baza za radikalne islamske vjerske elemente - rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.