18.11.2023. 8:55
1
Mostarci jutros blokirali deponiju Uborak: Na terenu jake policijske snage
FOTO: Facebook
Stanovnici mostarskih naselja, koji su okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče", jutros su blokirali deponiju Uborak protiv koje se godinama bore, navodeći da radi bez potrebnih dozvola.

Na terenu su jutros i jake policijske snage.

- Donijeli smo ovu odluku nakon ignorantskog odnosa vlasti u Mostaru prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja direktno ugrožava živote desetine hiljada građana - navode iz ove građanske inicijative.

Tvrde da su kažnjeni jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena, prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

Poručuju da ih zastrašivanje neće pokolebati u njihovoj borbi jer se, kako ističu, bore za opstanak.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" prethodnih godina stalno su upozoravali da postojanje deponije ima za posljedice povećanje slučajeva najtežih bolesti.

- Godinama se ovdje odlaže animalni, medicinski i drugi štetni otpad. I to u središtu naselja od 10.000 stanovnika, pet kilometara zračne linije od Mostara. Zagađenost tla i podzemnih voda teškim metalima koji uzrokuju karcinom je velika.

Bilježimo porast broja oboljelih od karcinoma za 200 posto. Nadležne službe crpe zagađene podzemne vode koje preuzima vodovod i na kraju ljudi piju vodu opasnu za zdravlje. To je direktno trovanje - kazao je za Faktor Omer Hujdur iz GI "Jer nas se tiče".

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi jučer su poručili kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.